Sopa de Cabra es desperta

La formació actuarà aquest estiu a Porta Ferrada, Mataró i Cambrils, i llançarà un nou disc al novembre

El grup va oferir un recital sorpresa a la teulada de l'Oficina de Turisme de Girona amb què va anunciar el seu retorn

Sopa de Cabra, a Girona.

Sopa de Cabra, a Girona. / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / GIRONA

El misteri del 28 de març, data en què Sopa de Cabra donaria una notícia sobre el seu futur imminent, es va resoldre ahir d'una manera vistosa, un concert gratuït de 40 minuts en què va anunciar una minigira de tres actuacions per a aquest estiu que serà l'antesala de la seva reactivació, a partir del novembre, amb un nou disc i un tour més ambiciós. La banda va informar dels seus plans des d'un escenari molt singular, la teulada de l'edifici de l'Oficina de Turisme de Girona, en ple centre de la ciutat, al costat del riu Onyar.

Notícies relacionades

Sí, Sopa de Cabra sempre ha sigut un grup clàssic, i en la seva aparició en una teulada davant els transeünts va evocar les imatges històriques dels Beatles tocant dalt de la seu d'Apple Records a Londres, el 1969, performance al seu torn emulada per U2 a Los Angeles el 1987. En la seva primera aparició sobre un escenari des del 2011, i com a pòrtic de la nova edició del festival Strenes, el grup va interpretar nou cançons (una d'elles, Camins, dues vegades), i entre elles Gerard Quintana va anunciar els plans de la banda, que passen per la Gira 3, 2, 1..., un recorregut de tres concerts per a aquest estiu: el 18 de juliol al Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols; el 24 a les Festes de les Santes de Mataró i el 7 d'agost al Festival Internacional de Cambrils. «Fa quatre anys vam celebrar el nostre 25è aniversari i ens va sorprendre molt el que va passar», va assenyalar Quintana. «Aquest estiu tallarem per la meitat la gravació del nou disc per fer tres concerts. Mostrarem algunes noves cançons i ens ajudareu a triar», va anunciar el cantant després d'interpretar les dues primeres cançons de la tarda, dues peces dels primers temps del grup, El boig de la ciutat i Si et quedes amb mi.Davant el grup, una multitud que es va estendre al llarg de l'emblemàtic Pont de Pedra, un enclavament associat a moltes de les seves cançons. «No ens hauríem imaginat mai que tocaríem en aquesta placeta, un lloc on hem passat tantes hores», va confessar Quintana, que va actuar acompanyat per una versió de Sopa de Cabra una mica alterada respecte a la seva resurrecció de fa quatre anys. Seguien els veterans Josep Thió (guitarra) i Cuco Lisicic (baix), així com el reforç Jaume Soler, Peck (guitarra), però no el bateria titular, Pep Bosch, la plaça del qual la va ocupar Víctor García, un músic vinculat a The New Raemon i altres artistes. Tampoc el teclista va ser Eduard Font, sinó Ricard Sohn, exmembre de Very Pomelo, que va participar en Tothom ho sap, el disc de Quintana amb Xarim Aresté (una altra visible absència en la formació que va actuar ahir). Un sextet del tot inèdit que, segons fonts del management del grup, encara no podem donar com a definitiu de cara als seus plans futurs.

NOU VIDEOCLIP / L'actuació va seguir amb un altre oldie, El carret dels torrats, una peça de la seva etapa final, Si et va bé, i un clàssic, Mai trobaràs. «Una cançó polèmica. A Girona, quan es parla de prínceps sempre hi ha polèmica», va assenyalar Quintana en al·lusió al «príncep blau» de què parla la peça en el seu missatge de crítica al romanticisme. D'aquí a El far del sud L'Empordà. «No podíem marxar sense tocar-la», va confessar. Però el recital es va allargar una mica més amb una repetició de Camins, cançó que el grup va gravar ahir amb destí a un videoclip que farà públic després del tancament de l'Strenes, a finals d'abril, i com a comiat irrevocable, Seguirem somniant. Llavors, Quintana va anunciar les seves intencions de seguir donant guerra en el futur. «Seguirem somniant, seguirem cantant i seguirem lluitant», va pronosticar.L'heterodox concert d'ahir va marcar el punt de partida d'un Strenes que obrirà les portes amb el retorn de la Companyia Elèctrica Dharma, el 10 d'abril al Teatre Municipal de Girona. De clàssic a clàssic, doncs, i amb la vista posada, en el cas de Sopa, en el material d'estrena que la banda començarà a gravar al juny. Un disc que serà el primer amb cançons noves en 14 anys, des de Plou i fa sol (2001), i que donarà peu a una gira, amb dates per determinar, per al 2016. Moltes nits en què Quintana podrà tornar a cridar, com ahir, el seu desafiador «bona nit, malparits!».