art i polèmica

Dimiteix el director del Macba i els comissaris de l'exposició polèmica són destituïts

Bartomeu Marí va posar divendres el càrrec a disposició del patronat

Bartomeu Marí, en una foto d’arxiu.

Bartomeu Marí, en una foto d’arxiu. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts

El patronat del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha acceptat aquest dilluns la dimissió del director Bartomeu Marí, després de la polèmica derivada de la cancel·lació dimecres de l'exposició 'La bèstia i el sobirà. 31 artistes desfan les lògiques del poder' per contenir una obra que Marí considerava ofensiva contra el rei Joan Carles I, i a més el patronat ha destituït els comissaris Paul Beatriz Preciado i Valentín Roma, treballadors en plantilla del museu.

Ho ha comunicat el tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona --que té majoria en el patronat del Macba--, Jaume Ciurana, en una roda de premsa per als mitjans, en què ha llegit el comunicat aprovat per la comissió delegada del museu, que ha acordat obrir un concurs internacional per buscar nou director i obrir una nova etapa en la institució.

"És evident que això no s'ha gestionat bé; si no, no seríem tots aquí", ha remarcat Ciurana, que admet una crisi profunda de la institució, a la qual ara pretenen donar una sortida amb un nou enfocament després de set anys de Marí al capdavant del museu i 11 com a treballador.

Ciurana veu innecessària la polèmica sorgida per la decisió de cancel·lar l'exposició, i l'ha circumscrit a desavinences entre els comissaris i el director, si bé ha evitat pronunciar-se sobre si l'obra polèmica d'Ines Doujak i el britànic John Barker s'hauria d'haver mostrat des del principi.

En la reunió extraordinària, hi han participat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana; el president de la Fundació Macba, Leopoldo Rodés; el director de Promoció de Sectors Culturals de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Llucià Homs, i la subdirectora general de Cooperació Cultural amb les Comunitats Autònomes, Begoña Torres.

EL GERENT, RATIFICAT

El gerent, Joan Abellà, ha sigut ratificat en el càrrec per garantir el funcionament ordinari del museu fins que es trobi el substitut de Bartomeu Marí (Eivissa 1966), que divendres havia posat el càrrec a disposició del patronat i alhora anunciava l'obertura de la polèmica exposició dissabte en vista de la polèmica suscitada.

Marí seguirà al capdavant del museu entre tres i quatre mesos, per tal de garantir el desenvolupament de la temporada 2015, dissenyada pels comissaris destituïts i que es presentarà pròximament als mitjans de comunicació.

La Comissió Delegada ha lamentat que el desacord entre els professionals protagonistes de la mostra "hagi transcendit l'àmbit dialogant i constructiu que ha de presidir la relació entre els responsables d'una institució pública", i ha expressat respecte per la llibertat creativa i les decisions artístiques.

EN EL CÀRREC DES DE L'ABRIL DEL 2008

Marí ocupava el càrrec des de l'abril del 2008 en substitució de Manuel Borja-Vilell, el febrer del 2013 va ser ratificat pel patronat com a director i l'agost del mateix any es va convertir en director del Comitè Internacional de Museus i Col·lecció d'Art Modern (Cimam).

Després de cancel·lar a Barcelona l'exposició coproduïda amb el Württemberg Kunstverein de Stuttgart (WKV), Marí va rebre una allaut de crítiques de diferents sectors, especialment dels seus treballadors i de dos comissaris: el també cap de Programes Públics del Macba, Paul Beatriz Preciado, i el també conservador en cap, Valentín Roma, que van criticar l'"autoritarisme" de Marí i van demanar obrir el debat de les institucions públiques i del seu funcionament oligàrquic.

Notícies relacionades

En l'obra, que es va poder veure el desembre del 2014 en la XXXI Biennal de São Paulo, es pot veure el rei Joan Carles, una líder feminista boliviana i un pastor alemany que se sodomitzen, mentre ell vomita capblau en un llit de cascos de les SS.