MEMÒRIA HISTÒRICA

'Los últimos españoles de Mauthausen' ja suma cinc edicions

1
Es llegeix en minuts
E. A.
BARCELONA

9.328 espanyols -homes, dones i nens- van estar presoners als camps de concentració nazis, 7.532 d'ells, a Mauthausen, però també a Dachau, Buchenwald i Ravensbrük. Només 3.809 van sobreviure. Amb el rigorós treball Los últimos españoles de Mauthausen (Ediciones B), el periodista Carlos Hernández va voler «treure'ls de l'oblit, donar-los veu i assenyalar els culpables del seu patiment», entre ells el règim de Franco. Per fer-ho va reunir gairebé un centenar de testimonis de presos espanyols, 18 d'ells entrevistats directament, com Juan Romero, que encara somia amb el somriure d'una nena jueva mentre entrava a la cambra de gas. Aquest terrorífic fresc del dia a dia als camps que a la vegada investiga com i per què van ser deportats ja suma, en només un mes a les llibreries, cinc edicions i ha venut 12.000 exemplars.

El ressò obtingut per aquest necessari exercici de memòria històrica també ressona amb força a Twitter, on l'autor va obrir el compte

Notícies relacionades

@deportado4443, a nom del seu ja desaparegut oncle Antonio Hernández, que va sobreviure 52 mesos a Mauthausen. «Almenys han matat tres companys. No es podien llevar i els han rebentat a cops. Han obligat altres presos a retirar-ne els cossos». «Tant és el que facis. Treballis o no treballis. Obeeixis o no obeeixis. Et maten perquè sí. És només qüestió de temps que em toqui a mi». Amb tuits com aquests, que reprodueixen l'horror de l'Holocaust com si fos en temps real, ja acumula gairebé 37.000 seguidors.

Aquest 2015, en què es compleix el 70è aniversari de l'alliberament dels camps i 75 anys, a l'agost, de l'arribada dels primers espanyols a Mauthausen, Hernández investiga al llibre com Franco sabia perfectament què els passaria als camps als exiliats republicans que hi van ser enviats amb el seu consentiment i com es va desentendre de la seva sort, i aporta documents inèdits sobre la seva responsabilitat en la deportació i assassinat de més de 50.000 jueus d'origen sefardita. I denuncia, a més, l'oblit de la democràcia: «Van ser considerats 'danys col·laterals' de la transició».