LA NOVA TEMPORADA A LA CASA DE CARITAT

La literatura ocupa el CCCB

Kosmopolis i W. G. Sebald, entre les principals propostes del 2015

Imatge de la mostra ’Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona’.

Imatge de la mostra ’Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona’. /

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

«No em sento una persona que canvia el rumb de la institució, sinó una persona que està al davant d'una institució que sempre ha d'anar fixant el seu propi rumb, que no té un rumb predeterminat». Amb aquesta declaració de principis assumia ahir la temporada 2015 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el nou director del centre, Vicenç Villatoro, en el càrrec des del novembre. Una programació que «hauria de ser constitucionalment imprevisible» i que mai ha de ser «la continuïtat de l'any anterior» sinó «la resposta a la mirada sobre un nou any», prosseguia. Una mirada que el 2015 té tres eixos temàtics: «Artístic, polític i cultural», i tres vocacions: «Acollir, innovar i cartografiar». I que actua com un «esquelet», no com una «cuirassa». O el que és el mateix, el cartell pot créixer amb noves activitats si apareixen «coses interessants» que s'ajustin a les premisses apuntades. D'entrada, del que no hi ha cap dubte és que la literatura serà la protagonista de dues de les propostes més potents de la temporada: Les variacions Sebald i Kosmopolis, totes dues al març.

La primera és una exposició que se centra en el desaparegut escriptor W. G. Sebald (1944-2001), que va morir prematurament en el seu moment de gran esplendor, i segueix la llarga tradició de mostres del centre focalitzades en les lletres. L'exposició aprofitarà la renovada manera de narrar i mirar de l'autor alemany per parlar dels grans temes del segle XX: les migracions, la memòria individual, els discursos històrics, la violència política, la figura de l'autor... I Kosmopolis torna als seus orígens ocupant cinc dies en lloc dels tres de les últimes edicions. El festival literari seguirà l'estela de Sebald, i afegirà temes com els reptes del periodisme d'investigació en l'era post-Snowden o la relació de la literatura amb les sèries de televisió, fenomen molt en auge.

L'eix temàtic polític -«en el millor sentit del terme polític de mirar el món la societat i la seva governabilitat»- també tindrà una exposició al centre: Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona, que abordarà el problema de la vivenda i l'espai públic, i tindrà, o té perquè ja començat, un programa de debats: Prendre la paraula. L'última gran proposta de la temporada s'inaugurarà al mes d'octubre amb el nom + Humans, una exposició que parlarà de com la tecnologia està condicionant la biologia.

Notícies relacionades

ESTABILITAT / Les propostes assenyalades són, segon el criteri de Villatoro, «les més significatives», encara que això no vol dir que siguin les més importants» d'una temporada que acollirà al carrer Montalegre noms tan reconeguts com Luc Boltanski, Carlos Amorales, Robert Beavers, David Grossman i Cristina Rivera Garza.

Per a tot això el CCCB comptarà amb un pressupost, encara pendent d'aprovar, de 9,35 milions d'euros, similar al del 2014 i superior al del 2013, quan es va tocar fons, cosa que permet a Villatoro parlar d'estabilitat al centre.