COM ES CUINA L'ÈXIT EUROPEU D'UNA FORMACIÓ D'ELECTRO LATIN

El fruit de La Sra. Tomasa

La banda barcelonina reafirma la seva projecció de futur en el prestigiós festival Eurosonic de Groningen

La seva fusió de música llatina i electrònica culmina amb bolos per Europa

El PERIÓDICO acompanya el grup ’La Sra. Tomasa’ al Festival Eurosonic. / CARLOS MONTAÑÉS / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / GRONINGEN

La seva mitjana d'edat és de 23 anys. Són tots nois, però es fan dir La Sra. Tomasa, fruit de l'èxit que va obtenir el primer tema que van cantar batejat així i que van incloure en el seu únic disc, Corazón, bombo y son. La banda barcelonina compta amb uns directors que saben com es cuina l'èxit d'un grup de fusió allunyat dels patrons del pop-rock anglosaxó; els mateixos que van aconseguir que els promotors europeus que es reuneixen en la mare de tots els festivals, l'Eurosonic de Groningen (Holanda), s'enamoressin de La Pegatina i de Bongo Botrako, cosa que es va traduir en multitud de bolos pel continent.

Sonde3 Producciones tenia clar que la seva aposta per a aquesta mostra d'indie pop-rock holandesa havia de ser La Sra. Tomasa . «Quan els vam veure no ho vam dubtar -relata un dels seus socis fundadors, Germán Quimasó-. Tenen una visió renovadora de la música, fusionen els ritmes llatins amb elements electrònics com del dubstep, drum'n' bass, house... que connecta amb els joves i converteix els seus concerts en una gran pista de ball. Arrasen!»

 

La connexió holandesa de Sonde3 és Bob van der Bosch. L'agent explica que a Eurosonic es reuneixen tots els professionals de la indústria musical. Els que construeixen escenaris i els programadors que ha de seduir perquè estiguin presents en la gran nit de La Sra. Tomasa. «La competència és enorme: dijous a la mateixa hora hi ha 30 concerts més», explica Van der Bosch. Abans de l'esperada cita, té reunions «cada mitja hora» amb col·legues d'Alemanya, Itàlia, Bèlgica... «Ells m'ofereixen grups i jo a ells. La Pegatina, Bongo Botrako i ara La Sra. Tomasa els encanta perquè tenen una personalitat que no té res a veure amb les bandes que estan de moda de baix, guitarra, bateria, cantant... Tenen un segell molt de Barcelona, amb aquest mestissatge i aquesta mescla que inclou rumba, rock, folk... Existeix molt més mercat per a ells que per a les formacions que imiten els grups anglesos», constata.

Alimentar l'ànima

La Sra. Tomasa encara no ha tocat en una de les carpes principals d'Eurosonic i els seus representants ja han tancat uns quants recitals en clubs i en festivals com el prestigiós Lowlands, que se celebra a l'agost als Països Baixos. La Sra. Tomasa atén EL PERIÓDICO. El cantant Pau Lobo admet que està nerviós. «Som set amics que ens ajuntem per buscar un so diferent. Comencem a indagar amb músiques com si fossin provetes. A investigar. ¡I ara ens trobem aquí! Quines ganes que surti el cuc a fora, d'actuar. La música està per  gaudir-ne i alimentar l'ànima».

 

«Tenim un directe canyer, dinàmic..., cosa que també ens fa diferents», avança el bateria Marc Soto. «Eurosonic és una oportunitat enorme», subratlla el baixista, Alberto Manuel Limiñana.

Notícies relacionades

Fa tan sols tres anys que van començar. Ara estan a punt de començar la seva tercera gira, i en el festival que va donar l'alternativa europea a grups com el canadenc Arcade Fire. «Això és molt gran. Sentim molta pressió», insisteix el vocalista.

El nom del tourNo dejes que te lo cuenten. Però s'ha de fer encara que sigui a manera de pinzellades per saber quin futur els depara. Són pura energia, tot expressivitat. No paren de saltar i d'interactuar amb una audiència que cada vegada és més entregada. Els problemes de so inicials no els impedeix demostrar la seva qualitat com a músics. Els promotors acaben ballant. Movent els braços imitant la banda. ¡Alça, la Tomasa!