Acústics de luxe

Figures com Estopa, Sisa, Chucho Valdés i Manolo García, entre d'altres, s'han brindat a cantar a EL PERIÓDICO

Les cantants andaluses Roko i Vanesa Martín encapçalen el rànquing de les composicions més visitades

Txarango interpreta en acústic la cançó ’Músic de carrer’. / MÓNICA TUDELA

Txarango interpreta en acústic la cançó ’Músic de carrer’.
Música Directa: Acústic de Manolo García Es mejor sentir
Música Directa: Acústic amb Chucho Valdés
Estopa interpreta, en acústic, ’Cuando tú te vas’.
Acústic de Love of Lesbian.
Música Directa: Acústic de Manuel Carrasco
Leiva interpreta, en acústic, ’Tremendamente cruel’.
La cantant de Vic interpreta ’The secret (The low-down light)’
Música Directa: Acústic de Roko
El cantautor barceloní interpreta ’L’home dibuixat’ en acústic directe.
Jorge Drexler interpreta ’Todo Cae’ en acústic
Acústic de Soweto Gospel Choir, en plena redacció.
María Rozalén interpreta ’Saltan chispas’ en acústic.

/

4
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

Quan la collita és bona, la selecció no és fàcil. Però aquí van: 14 acústics del 2014. Una selecció de #MúsicaDirecta que ha tingut com a base el rànquing de visites. Una llista que lideren dues dones: la mediàtica Roko (segur que la seva cara els sona) i Vanesa Martín. La popular concursant de talent shows va arribar amb el seu productor Antonio Ferrara i va cantar Así de bien (simulant la mateixa Roko, divertida, un final amb trompeta). Mentre que la cantautora malaguenya va arribar sola i va escollir «aquell maleït conte» que va titular Polvo de mariposas i va sub­ratllar la seva trista història amb minimalistes puntejos que ella mateixa va treure de la seva guitarra acústica.

Per a totes dues, va ser la seva primera visita a EL PERIÓDICO. Igual que per a una altra artista femenina autora del valorat gran compacte Dear great canyon, que figura en les seleccions espanyoles i anglosaxones dels millors discos de l'any. Es tracta de la intèrpret folkie Joana Serrat. Va cantar dues peces, Green grass i The secret. Corria el mes de febrer. I acabava de ser fitxada per El Segell del Primavera Sound.

REIVINDICACIÓ DE LA RIALLA / I seguint amb dones que visitaven per primera vegada el diari, ressalta la gravació de l'espurnejant Rozalén. ¡Quina meravella veure-la interpretar i gesticular amb tanta passió Saltan chispas! Una fotografia sentimental i reivindicativa de l'alegria, la rialla i les bones vibracions que ella desprèn amb espontaneïtat.

Per ser justos, hi ha més cantants que han actuat aquest 2014 i que es troben a faltar. Des de Maria del Mar Bonet i Marina Rossell fins a Mürfila, Elena Gadel, Luna Cohen, Maria Rodés, Tamara, Nat Simons, Migdalia Hechavarría, Sole Giménez, Izah, Dom La Nena, Gemma Humet...

Les gargotejades parets del petit estudi de gravació, «el subterrani del rock», com el va batejar el guitarrista Joan Barbé de Projecte Mut (acústic pendent de publicar, per cert) ha estat testimoni de primícies i de retrobaments feliços.

L'ÚNIC ACÚSTIC DE LOVE OF LESBIAN / Love of Lesbian va gravar el seu primer i últim acústic en anys. Santi Balmes i Julián Saldarriaga van cantar Cuestiones de familia i es van prestar a fer el boig per a la foto. Ferran Sendra se'ls va emportar al taller de manteniment d'EL PERIÓDICO. I gairebé en surten més perjudicats de com hi havien entrat.

I primícia també la que es va brindar a fer l'immens Chucho Valdés com a prèvia del seu espectacle Irakere 40! El geni del jazz afrocubà va unir improvisant algunes de les peces que interpretaria l'endemà a l'Auditori, convidat pel Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona. La cita va haver de ser al Conservatori del Liceu. D'eines el diari n'està sobrat, però de pianos de cua...

Moments de retrobaments: amb Jorge Drexler, que ja va gravar el 2013 i va tornar l'abril passat per cantar Todo cae (de Bailar en la cueva). Feia ulleres. I va demanar si se'l podia maquillar. Doncs res. Es va haver d'improvisar una nova faceta. Els germans Muñoz, Estopa, també van voler tornar i es van marcar un doblet: Cuando tú te vas i El teléfono arde. Leiva, un altre il·lustre reincident, va cantar la seva encomanadissa Terriblemente cruel. I Manolo García va muntar per a l'ocasió una banda per oferir el seu primer acústic abans fins i tot de publicar el seu nou i exitós disc, Todo es ahora. Va preguntar si podia venir abans per assajar amb els músics. I van acabar brodant dos temes: Es mejor sentir i Campanas de libertad. Manolo García va ser un dels primers artistes a creure en #MúsicaDirecta. Quan va debutar el 2011, EL PERIÓDICO no tenia ni l'estudi muntat.

Un altre que va voler tornar i va triomfar amb el seu vídeo és precisament un altre Manolo. Bé, Manuel. Manuel Carrasco, amb No dejes de soñar. I uns altres somiadors empedreïts, els proactius membres de Txarango, van repetir en els acústics per recordar els seus orígens amb Músic de carrer.

Somiador, llunàtic i galàctic és i serà Jaume Sisa. Va ser un luxe que volgués cantar aquí. I va seleccionar un clàssic primigeni: L'home dibuixat. Ni més ni menys que la primera cançó que Sisa va gravar (el 1968).

Notícies relacionades

Hauria estat fantàstic rescatar més interpretacions: les de Marlango, Pau Donés, Els Amics de les Arts, Dani Flaco, Roger Mas, Pau Vallvé, The Free Fall Band, Maldita Nerea, Refree, Pep Sala, Coriolà, Partido, Vuit, Ramon Mirabet, Joan Dausà, Coque Malla, Asaf Avidan, El Kanka, Clams, Gin Ga, Marcelo Mercadante, Javier Ojeda, Gerard Quintana & Xarim Aresté, Caïm Riba, Bongo Botrako, Tomeu Penya, Leonmanso, Lenacay, Alessio Arena, Èric Vinaixa, Cesk Freixas, Sidonie, Supersubmarina, Miquel Abras, Pepet i Marieta, Muerdo, Nou Dits, bTales, Ol'Green, Duquende, Glaucs, Sôber, Joel Reyes, Alberto Montero, La Pegatina... És el problema de fer llistes. Sempre hi ha doloroses absències.

Cal acomiadar l'any amb bones noves. Així que acabem amb l'últim acústic del 2014. El de Soweto Gospel Choir. El cor guanyador de tres Grammy va fer vibrar la redacció cantant entre taules i ordinadors (els 20 integrants no cabien a l'estudi) dues emotives peces. Gospel en estat pur. Amb animat ball inclòs. Un regal de Nadal en tota regla.