El Hòbbit punt final

L'última entrega fílmica del clàssic de Tolkien dirigida per Peter Jackson arriba avui a les pantalles

Estrenes de la setmana. Tràiler d’’El Hobbit: La batalla de los cinco ejércitos’ (2014). / periodico

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

EHòbbit: La batalla de los cinco ejércitos arriba avui a les pantalles com a colofó a l'adaptació cinematogràfica de la novel·la de J.R.R. Tolkien. El director neozelandès Peter Jackson posa punt final a la trilogia, iniciada fa tres anys, amb una superproducció bèl·lica, una mica més fosca que el relat original. Bilbo Saquet, Thorin Escut de roure i la Companyia dels Nans reclamen la seva terra al drac Smaug. Sàuron es converteix en la pitjor amenaça, amb les seves legions d'orcs. Nans, elfs i homes han d'unir-se o morir. Bilbo ha de lluitar per salvar la seva vida i els seus amics.

Les gairebé dues hores i mitja del film es desenvolupen enmig d'espectaculars combats èpics, que se succeeixen gairebé sense descans. La pel·lícula, rodada en 3D a 48 imatges per segon, va ser presentada mundialment a Londres fa uns dies per Jackson i alguns dels principals protagonistes. «Estic molt orgullós d'haver arribat fins aquí. Ha sigut un viatge impredictible», declarava el realitzador de 53 anys, entre l'alleujament i la nostàlgia.

«Ha sigut una enorme responsabilitat», reconeixia. «Trobaré a faltar els moments divertits durant el rodatge, que es pot convertir en un infern si no hi ha gent amb qui t'ho passes bé quan la càmera s'atura», deia assenyalant Martin Freeman (Bilbo Saquet), Richard Armitage (Escut de roure), Orlando Bloom (Légolas), o el veterà Ian McKellen (Gandalf).

«Peter ha fet una sèrie de clàssics, no una franquícia i jo he tingut la sort de ser-hi i viure-ho en primera persona», comentava McKellen, a qui ara els nens saluden pel carrer, per les sis pel·lícules sobre l'univers Tolkien iniciades el 2001 amb El senyor dels anells. «Ells saben que no ets Gandalf de debò, però jo conec Gandalf, i per això em volen saludar. És una mica com quan veuen Santa Claus en una botiga», explica. Als 75 anys, l'actor shakespearià considera: «Tots els que hem participat en aquestes pel·lícules hem tingut un efecte important en la vida de molts joves. Alguns van néixer amb elles, i els ensenyaran les pel·lícules als seus fills. Serà un clàssic. No és el final, és el principi d'una cosa».

Notícies relacionades

HISTÒRIA INFLADA / Com en les entregues precedents -El Hòbbit: Un viatge inesperat i El Hòbbit: La desolación de Samaug- estrenades el 2012 i el 2013, Jackson proposa una lectura particular i inèdita del llibre El Hòbbit, publicat el 1937 per Tolkien. Unes llibertats i afegitons que no tots accepten de bon grat. «La història s'ha inflat amb material que no ve d'enlloc», comentava el crític del Daily Telegraph. «Malgrat el gran Martin Freeman, aquest últim film, d'una trilogia inflada, ofereix poques novetats», escrivia el crític de l'Observer. No importa. La recepció del film al Regne Unit i en altres països on ja s'ha estrenat ha estat calorosa i una benedicció per a la taquilla.

Jackson havia adaptat anteriorment la trilogia d'El senyor dels anells, de Tolkien, amb un enorme èxit comercial i diversos Oscars. El director ha deixat clar que no farà cap nou film sobre les obres de l'escriptor sense l'acord dels seus hereus, cosa que sembla difícil. Christopher Tolkien, l'últim fill que encara viu de l'escriptor, ha estat molt crític amb la utilització que s'ha fet de l'obra del seu pare. «Sense cooperació de la Fundació Tolkien no hi pot haver noves pel·lícules», ha aclarit Jackson. De moment treballarà en una versió ampliada de La batalla de los cinco ejércitos. «Serà una versió llarga absolutament fantàstica, perquè hi ha molt material de bona qualitat», afirma. Aquesta nova versió aportarà uns 30 minuts inèdits. El neozelandès vol que el públic segueixi omplint les sales de cine, cosa que, amb el boom de tauletes i mòbils, és un repte. «Jo sóc el resultat de grans produccions com King Kong», afirma Jackson. I això fa que sigui molt important per a ell «mirar d'entretenir els espectadors».