FANTASIA ÈPICA

'El hobbit: la batalla de los cinco ejércitos', el final d¿un llarg cicle èpic

Estrenes de la setmana. Tràiler d’’El Hobbit: La batalla de los cinco ejércitos’ (2014). / periodico

1
Es llegeix en minuts
QUIM CASAS

★★★ ESTRENA: 17 DESEMBRE 

Peter Jackson 

Intèrprets: Martin Freeman, Richard Armitage, Luke Evans, Evangeline Lilly, Ian McKellen, James Nesbitt • Títol original: ‘The Hobbit: The battle of five armies’ • EUA • 144 minuts

Resulta difícil encarar una valoració d'El hobbit: la batalla de los cinco ejércitos com a pel·lícula autònoma. De fet, aquesta és la sensació que es té amb els sis films que Peter Jackson ha dedicat al cicle novel·lesc de J.R.R. Tolkien: no es podia veure i analitzar la tercera part d'El senyor dels anells sense apreciar, exalçar o qüestionar el que oferien les altres dues, i, de la mateixa manera, potser no es pot entendre en tota la seva magnitud la trilogia d'El hòbbit esqueixada de la d'El senyor dels anells.

Jackson ha invertit gairebé 17 hores i mitja de metratge, i més d'una dècada de preparacions, rodatges i postproduccions, en les sis pel·lícules sobre l'èpica fosca i fantasiosa de Tolkien. Cert que entre la primera i la segona trilogia va tenir temps per al seu remake de King Kong i per a la particular The lovely bones, però... ¿Ha valgut la pena? ¿Eren necessàries tantes pel·lícules, tants efectes infogràfics, tanta batalla cruel d'humans, nans, elfs, hòbbits i mags contra les atàviques hordes d'orcs?

Notícies relacionades

El resultat resulta esgotador, encara que és cert que aquesta última entrega abusa poc del component èpic (la batalla decisiva dura aproximadament una hora) i conté imatges tan belles com les de la baralla al llac glaçat entre el cap dels orcs i el monarca dels nans i tot el que passa a l'interior del grandiós palau instal·lat en plena munta-

nya, amb la seva superfície daurada producte dels milers de joies i monedes que s'hi guarden. El cicle arriba al final i ara és qüestió de preguntar-se què farà a continuació el director de Brain dead.