L'OBRA S'EXPOSA AL PALAU REIAL de madrid

El retrat de la Família Reial d'Antonio López veu la llum

El geni hiperrealista ha trigat 20 anys a culminar la gran pintura

Els reis Joan Carles i Sofia, ahir, davant de ’La família de Joan Carles I’, pintura d’Antonio López.

Els reis Joan Carles i Sofia, ahir, davant de ’La família de Joan Carles I’, pintura d’Antonio López. / EFE / JUANJO MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
MADRID

El retrat de la Família Reial no «corria pressa», segons el seu autor, Antonio López (Tomelloso, 1936), que ha invertit 20 anys a finalitzar la seva obra més misteriosa encara que «una més» per a ell, conegut pel seu afany perfeccionista i la seva atenció al més nimi detall. El quadro, La família de Joan Carles I, pot veure's des d'avui al Palau Reial de Madrid dins de l'exposició El retrat en la col·leccions reials. De Juan de Flandes a Antonio López, que ahir van inaugurar els reis  Joan Carles i Sofia.

«És un quadro més. Penso que si he fet 300 o 400 obres aquesta n'és una més, potser la que té unes característiques específiques més apartades de tota la resta, per bé o per mal», va comentar a Efe el pintor.

POLINT DETALLS / El geni hiperrealista, a qui la pressió pública no l'ha portat a accelerar el procés de creació, va anunciar el setembre passat que havia acabat la seva pintura més esperada, en què apareixen Joan Carles I, la reina Sofia i els seus tres fills: l'actual rei Felip VI i les infantes Elena i Cristina. Durant l'últim any i mig, l'artista ha anat polint la peça en un estudi situat al Palau Reial que Patrimoni Nacional va posar a la seva disposició, però, segons el president de l'organisme, José Rodríguez-Spiteri, l'autor ha seguit llimant detalls fins «dies abans de l'exposició».

Notícies relacionades

«He estat testimoni de la seva feina i he passat moltes hores a l'estudi. Entre altres coses, he vist tres caps diferents del príncep d'Astúries, dos vestits diferents de Doña Sofia i diverses sabates diferents», va assenyalar de broma Rodríguez-Spiteri, que va revelar que Felip ja ha vist el quadro. «Es va quedar molt impressionat de veure's  fa 20 anys. Crec que li va agradar molt», va apuntar. En la pintura, la més gran realitzada per l'artista (3 x 3,39 metres), apareixen Joan Carles centrat amb Sofia a la seva esquerra i formant una lleu corba, un jove príncep Felip. A l'altre costat, al costat del seu pare, les infantes Elena -a qui el Rei abraça per l'espatlla- i Cristina, que subjecta una flor.

Una vegada finalitzada l'exposició, el 19 d'abril que ve, La família de Joan Carles I -el seu preu s'ha mantingut en els 50 milions de pessetes acordats amb l'artista quan es va produir l'encàrrec el 1993- s'exhibirà al Salón de Alabarderos del Palau Reial.