CÒMIC

Uderzo i la seva filla firmen la pau

El dibuixant i cocreador d'Astèrix anuncia que dóna per acabades les batalles judicials i els retrets familiars

Uderzo, amb una reproducció dels personatges d’Obèlix i Idèfix, el 2009.

Uderzo, amb una reproducció dels personatges d’Obèlix i Idèfix, el 2009.

2
Es llegeix en minuts

El dibuixant Albert Uderzo, cocreador del còmic d'Astèrix, ha anunciat aquest divendres que dóna per acabades les batalles judicials mantingudes des del 2007 amb la seva filla arran de l'acomiadament d'aquesta i del seu marit de l'editorial Albert René, creada per gestionar els productes del cèlebre personatge.

El matrimoni Uderzo i la seva filla Sylvie han assenyalar en un comunicat comú la seva intenció de "girar full" als retrets llançats per les dues parts i "desistir de tota denúncia, instància o acció en curs relativa al contenciós que els oposava".

El seu anunci ha estat difós el mateix dia que el Tribunal d'Apel·lació de Versalles, als afores de París, ha dictaminat que el dibuixant, de 87 anys, no ha estat objecte d'abús de debilitat mental, contràriament al que al·legava la seva filla.

Aquest tribunal va confirmar així la decisió presa per la justícia francesa el desembre del 2013, quan es va arxivar la denúncia presentada per Sylvie al considerar que Uderzo estava "lúcid" i tenia "plena capacitat per prendre les seves decisions".

Conflicte des del 2007

El conflicte es remunta al 2007, després de l'acomiadament de Sylvie i del seu marit de l'editorial Albert René. La filla estava en contra de la decisió de vendre l'editorial al poderós grup Hachette.

Quatre anys més tard, Sylvie va cedir a la pressió de l'editorial, però va presentar una denúncia davant la justícia al considerar que l'entorn del seu pare s'estava aprofitant de la seva suposada debilitat mental per abusar de la fortuna generada per l'"irreductible gal".

Astèrix, creat el 1959 per Uderzo juntament amb el ja desaparegut guionista René Goscinny, ha venut més de 352 milions d'àlbums a tot el món, traduïts a 111 llengües i dialectes, als quals se sumen altres drets, com els procedents del cine, el màrqueting o els parcs d'atraccions.

Des de la presentació de la denúncia, els jutges instructors havien interrogat en diverses ocasions el dibuixant i la seva dona, Ada, per concloure que no es podia sostenir el delicte d'abús de debilitat.

Notícies relacionades

Uderzo va expressar llavors el seu desig que aquesta decisió acabés amb l'"assetjament judicial i mediàtic" orquestrat en la seva opinió per la seva filla i el seu gendre, però Sylvie va contraatacar amb una altra denúncia contra ells per "violència psicològica" pel "dany moral" sofert.

En el comunicat d'avui, enviat als mitjans francesos, les dues parts van assegurar haver-se reconciliat, i tenir la intenció de no tornar a passar pels tribunals i "aprofitar plenament la felicitat recuperada".