DISPUTA FAMILIAR

Uderzo denuncia la seva filla per "violència psicològica"

El dibuixant francès, pare d'Astèrix, lamenta les reiterades acusacions de Sylvie Uderzo i el seu marit arran de la gestió dels drets del còmic

Uderzo, flanquejat per Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, els nous autors d’Astèrix, durant la presentació del còmic, l’octubre passat, a París.

Uderzo, flanquejat per Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, els nous autors d’Astèrix, durant la presentació del còmic, l’octubre passat, a París. / TWITTER

2
Es llegeix en minuts

Albert Uderzo, pare d'Astèrix amb el desaparegut Goscinny, ha denunciat aquest dilluns la seva filla i el seu gendre davant la justícia francesa per "violència psicològica", segons ha anunciat el lletrat del guionista i dibuixant, Pierre Cornut-Gentille.

"Hem decidit fer entendre a Sylvie Uderzo i al seu marit (Bernard de Choisy) que no deixarem que facin el que vulguin", ha declarat a la premsa l'advocat a les portes del Tribunal de Nanterre, als afores de París. "Actualment em puc permetre denunciar totes aquestes acusacions que m'han fet molt de mal en el terreny moral, a mi i a la meva dona. Amb gairebé 87 anys no em podia imaginar que un dia estaria en aquesta situació. És molt dolorós", ha comentat Uderzo a la televisió BFMTV.

Denúncia del 2011

El 2011, Sylvie Uderzo va presentar una denúncia per "abús de debilitat" davant aquest mateix tribunal a l'entendre que l'"entorn" del seu pare, que aleshores tenia 84 anys, s'aprofitava d'ell per influir en la gestió dels seus drets. "És una decisió dolorosa, però vull que la justícia estableixi que els meus pares han estat víctimes d'estafes que han saquejat i han trencat una família", va declarar llavors la filla del dibuixant al diari 'Le Parisien'.

Segons l'advocat d'Uderzo, aquella investigació judicial avança cap a un arxivament de la causa però, en cas de ser així, compta que els demandants recorrin la decisió judicial. "Espero que se centri, perquè és ella (Sylvie) la que ha perdut el cap. Crec que he provat, en la meva carrera i sobretot amb l'èxit del petit gal, que si hi hagués hagut una debilitat ja l'hauríem sabut des de fa molt de temps", ha assegurat avui el dibuixant.

Desavinences familiars

El daltabaix familiar va esclatar el 2007, quan la filla d'Uderzo i el seu marit van ser acomiadats de l'editorial Albert René, que gestionava la publicació dels còmics d'Astèrix. Sylvie Uderzo s'oposava a cedir els drets de l'obra a l'editorial Hachette Livre, com va acabar passant el 2008, i acusava l'entorn del seu pare d'aprofitar-se'n.

Uderzo, per la seva part, va declarar fa poc que tot el "dolorós" assumpte "és una mena d'assetjament" que no s'esperava en absolut.

El relleu del còmic amb nous autors

El nou episodi del fulletó familiar es produeix després que l'octubre passat arribés a les llibreries l'última aventura d'Astèrix i la primera sense la firma de cap dels seus creadors, René Goscinny, mort el 1977, i Uderzo, que ha supervisat el projecte.

'Astèrix i els pictes', el 35è volum protagonitzat pels irreductibles gals del còmic, compta amb Jean-Yves Ferri com a guionista i amb Didier Conrad com a dibuixant, en una aventura en què Astèrix i el seu inseparable Obèlix visiten Escòcia.

Notícies relacionades

Astèrix és el còmic més venut de la història, amb més de 352 milions d'àlbums a tot el món i traduccions a 111 idiomes.

Més enllà de les historietes, Astèrix també és un exitós producte cinematogràfic, tant a través de pel·lícules d'animació com amb films protagonitzats per actors com Christian Clavier i Gérard Depardieu. A principis del 2015 arribarà als cines una nova pel·lícula d'animació en 3D protagonitzada per Astèrix i dirigida per Louis Clichy.