El desconegut origen eròtic d''Els Segadors'
El documental 'Bon cop de falç. La història de l'himne' narra com la música de l'himne nacional català prové d'una cançó eròtica de caràcter popular, 'Els tres garberets'
Dirigit per Eloi Aymerich i presentat pel musicòleg Jaume Ayats, s'emetrà a TV3 el dimarts 9 i està produït per Clack, L'Avenç i Enderrock
El 1892, el compositor barceloní Francesc Alió va crear una cançó anomenada 'Els Segadors'. Catalunya no tenia himne i, en el marc de l'emergència dels moviments nacionalistes a tot Europa, ell es va proposar dotar el seu país d'una cançó oficial, compartida per tothom. Aquella primera 'Els Segadors' començava amb allò de “Catalunya, comtat gran” que als més grans els sonarà per la versió de l'himne que Rafael Subirachs va cantar en les 6 Hores de Canet del 1976Rafael Subirachs.
El que no és tan sabut és que, per construir l'himne, Francesc Alió va agafar, per un costat, un text anònim que narrava els fets del 1640 recollit al ‘Romancerillo catalán’ de Milà i Fontanals i, per l'altre, la melodia de la cançó popular i de caràcter eròtic ‘Els tres garberets’ –'garberets' és un sinònim de segadors-, molt popular a la Catalunya anterior. I li va afegir la tornada "Bon cop de falç...", que no estava a la lletra original.
El 1896, quatre anys més tard que Alió, Emilli Guanyavents va retocar lleugerament l'himne --el va fer menys guerrer-- i li va donar l'inici que tots coneixem: “Catalunya, triomfant…”. I ja el 1993 el Parlament de Catalunya el va declarar himne oficial del país, cosa que a nivell estatutari no es va oficialitzar fins al 2006.
Aquesta és la història que explica el documental ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’ que han portat a terme la productora Clack i les editorials L’Avenç i Enderrock i que emetrà TV3 dimarts que ve, dia 9, a les 23.10 hores. La televisió catalana, juntament amb La Xarxa de Comunicació Local --que l'emetrà al novembre com a minisèrie--, ha coproduït el treball.
'Bon cop de falç', dirigit pel jove realitzador Eloi Aymerich, es basa en el llibre que el musicòleg Jaume Ayats, també director del Museu de la Música de Barcelona, va publicar amb L’Avenç tres anys enrere –'Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional'. Per fer créixer l'interès de l'audiència, conté diverses seqüències de ficció en què el realitzador de la telesèrie de TV-3 'La Riera', Esteve Rovira, ha assessorat l'equip.
Notícies relacionadesA més, durant els 57 minuts de documental, es podran escoltar les diferents versions de l'himne de la mà de cantautors com Miquel Gil o Meritxell Gené i també del Cor Jove de l'Orfeó Català. I el director del CAT de Gràcia, Jordi Fàbregas, canta també 'Els tres garberets', d'on prové la melodia de l'himne. L'audiovisual en si compta amb música original de Toni Xuclà.
Les institucions i empreses col·laboradores que ho han fet possible són el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Finques Pous, Cooperativa Plana de Vic, Aranow, Hotel Restaurant 4 Carreteres, Movie-men, Tecnocampus, Mataró Ràdio i l'Institut de Cultura de Barcelona.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats