Festival d'estiu de Barcelona

Doblet de Shakespeare

Pau Carrió estrena 'Victòria d'Enric V' i Moisès Maicas porta el bard al terreny del hip-hop

Guanyador 8Pol López, amb faldilla i corona, a ’Victòria d’Enric V’, que dirigeix Pau Carrió al Lliure de Gràcia.

Guanyador 8Pol López, amb faldilla i corona, a ’Victòria d’Enric V’, que dirigeix Pau Carrió al Lliure de Gràcia. / ANNA SOLER HORTA

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

A HOUSE IN ÀSIA

J El fascinant món lil·liputenc d'Agrupación Señor Serrano explica en clau de western la caça i captura de Bin Laden a la seva casa d'Abbottabad en una reflexió sobre la realitat i les seves còpies. Fins dissabte a la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors.

NUMAX-FAGOR-PLUS

J Roger Bernat recrea les lluites obreres de la fàbrica Numax, amb els espectadors com a protagonistes de les assemblees dels comitès. Fins dissabte al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

MONÒLIT

J Toni Mira agafa com a parella de ball un monòlit en una metàfora de les lluites internes de l'ésser humà. Fins dissabte a l'Espai Lliure (Teatre Lliure).

Shakespeare arriba al Grec amb un doblet singular. El dramaturg i director Pau Carrió se serveix de la figura d'Enric V per reflexionar, aquests dies de Mundial, sobre l'atracció de l'ésser humà pel triomf. Ho fa amb Victòria d'Enric V, que representa la jove Kompanyia Lliure (del 9 a l'11 de juliol) a la sala de Gràcia, on tornarà el mes d'octubre. ¿Per què ens atrau tant guanyar? ¿Què hi guanyem i què hi perdem en el camí al triomf? ¿La victòria és un bon objectiu comú? Els interrogants es deixen veure en una història que recorre l'escalada triomfal d'Enric, des del jove i fester príncep dibuixat pel bard a Enric IV fins al rei que va guanyar la guerra contra França. «Va sorprendre tothom perquè ningú n'esperava res com a futur rei, ni tan sols el seu pare, i va acabar sent un heroi».

 ¿Però què va guanyar en realitat l'heroi?, es pregunta el director, a qui sempre ha inquietat aquest desig de guanyar omnipresent en l'oci, l'economia, la política... «Hem de guanyar amics, diners, al futbol... Però un guanyador comporta un perdedor, i per tant, una victòria comporta una derrota. ¿Ens hem de construir a nosaltres mateixos a partir de la victòria sobre els altres?», qüestiona Carrió, que ha cedit la corona d'Enric V a Pol López i s'ha quedat amb el paper de cor -«No hi podem posar guerres i el personatge convida el públic a imaginar-s'ho tot»-. A un ampli elenc de 10 actors s'uneix, en directe a la bateria, Arnau Vallvé, del grup Manel.

Rap per a somnis d'estiu

Notícies relacionades

Shakespeare on the beat (del 10 al 13 de juliol al CCCB) porta les fantasioses peripècies d'El somni d'una nit d'estiu al terreny de la poesia urbana. Moisès Maica i Anna Soler Horta han concebut un musical hip-hoper, amb rapers, b-boys, grafits i un discjòquei (Mario Nieto, DJ Code, que firma la música juntament amb Fatkut). Encara que no és la primera vegada que el bard baixa al carrer (D'Block va fer una revisió de Romeu i Julieta, per exemple), els creadors han intentat donar llum a «un nou gènere que fusioni hip-hop i teatre. Si els anys 60 es va inventar l'òpera rock; ara s'ha de donar veu als ritmes urbans».

Sota la direcció de Maicas, l'acció trasllada al Nova York d'avui els embolics amorosos de Lisandre, Hermia, Helena i Demetri, transformats en adolescents fascinats pel hip-hop. Teseu és el propietari d'una discogràfica; Oberó i Titània i els follets protagonitzen una batalla de versos, mentre que els artesans són un grup de rap. Entre beats scratches, l'obra conserva l'alternança del vers i la prosa de l'original. Un ganxo perfecte per acostar els joves al geni de Stratford.