Renovació del mapa de la música en directe

La nova onada de festivals

Vida, Jiwapop i Canet Rock s'estrenen aquest estiu amb programes que proposen models propis

El nou circuit combina els reclams internacionals amb una decidida aposta per l'escena local

Manel 3 Els autors d’’Al mar!’ són un dels reclams del nou Canet Rock, i també aniran a Í-taca, a Calella de Palafrugell.

Manel 3 Els autors d’’Al mar!’ són un dels reclams del nou Canet Rock, i també aniran a Í-taca, a Calella de Palafrugell. / EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

El 2009, el Summercase, que havia celebrat tres edicions al Fòrum, desapareixia bruscament del mapa i es convertia en símbol de la bombolla de la música en directe. Cinc anys després, el mapa de festivals i cicles de concerts experimenta una renovació i, en paral·lel a les grans cites (de Primavera Sound, Sónar i Cruïlla BCN a Cap Roig, Porta Ferrada i Peralada), floreixen noves iniciatives. Redimensionades, amb més patrocini privat que pressupost públic, amb aposta per l'escena local i vocació de desenvolupar models amb accents propis.

Molts s'estrenen aquest any i altres van treure el nas l'estiu passat i reafirmen posicions. Cites de pes mitjà, com Vida Festival, Canet Rock i Jiwapop, cada una amb la seva singularitat, festivals de gènere (metal, reggae) i cartells amb forta quota catalana. Menció a part per al luxós Festival de Pedralbes, que juga en una altra lliga. Repassem la nova onada de cites festivaleres.

RECANVI A VILANOVA

Vida Festival, nova relació amb el públic

El bufó i prestigiós Faraday, de Vilanova i la Geltrú, va abaixar la persiana l'any passat, després de deu edicions centrades en el pop independent, anunciant un relleu de talla superior per al 2014, el Vida Festival. Tindrà lloc del 3 al 6 de juliol en tres enclavaments de la localitat, amb protagonisme per als jardins de la Masia d'en Cabanyes, condicionat per acollir 10.000 persones. Proposa una nova manera d'enfocar un festival de pop prioritzant el contacte amb el medi natural, evitant que se solapin concerts i «tractant l'assistent com una persona i no com una unitat», precisa el director, Dani Poveda. És el festival d'estrena amb un pressupost més alt, 1.200.000 euros, dels quals el 10% procedeixen d'un nou model de línia de crèdit a retornar a la Generalitat, i 18.807 euros són aportats per l'ajuntament.

En la seva primera edició acull dues estrelles internacionals, Lana del Rey (presentant Ultraviolence, que surt el 17 de juny) i Rufus Wainwright, els carismàtics M. Ward i Yo La Tengo, i molta figura catalana, com Sílvia Pérez Cruz & Raül Fernández Miró, Mishima, Joan Colomo, Pau Vallvé i Hidrogenesse.

AMB MISSATGE

Jiwapop fon pop i consciència humanista

També busca estil propi Jiwapop, anunciat com a Festival de Música i Consciència, Sostenible i Solidari, que es desenvoluparà del 27 al 29 de juny al parc de la Llacuna de Montcada i Reixac. Un programa que fon les actuacions del clàssic britànic de ska-pop Madness i de Fangoria, Love of Lesbian, Gerard Quintana & Xarim Aresté, Els Amics de les Arts, Macaco i La Pegatina amb un cicle de conferències amb protagonistes com Alejandro Jodorowsky, Albert Espinosa i Elsa Punset.

Jiwapop compta amb un pressupost de 900.000 euros sense cap participació pública. L'ajuntament, això sí, ha cedit el terreny. L'organització espera atraure unes 15.000 persones entre els tres dies.

TORNA UN CLÀSSIC

Canet Rock cita les 'all stars' catalanes

La mostra que, entre el 1975 i el 1978, va acollir tota una generació de rock i de cançó catalans (i Blondie, Ultravox i Nico) reneix, impulsada per un dels seus ideòlegs inicials, Josep Maria Mainat (La Trinca), amb un programa de 12 hores d'actuacions per al 5 de juliol. Àmplia presència de l'star system català modern (Gerard Quintana & Xarim Aresté, Manel, Love of Lesbian, Els Amics de les Arts, Txarango, Mishima, Pep Sala i Delafé y Las Flores Azules, entre altres) i els veterans Sisa i Dharma com a pont amb la memòria.

Un «espai de llibertat», en paraules de Mainat, que s'obrirà en l'enclavament històric del Pla d'en Sala i que espera acollir 20.000 persones. El pressupost, sense aportació pública més enllà d'alguns serveis facilitats per l'ajuntament, supera els 800.000 euros, xifra pendent de l'avaluació de la infraestructura tècnica al terreny.

SECTOR DEL METAL

Dos aparadors per als fans del rock dur

La parcel·la del metal i el hard rock saluda aquest any dues noves iniciatives. El Rock Fest naixerà el 4 i 5 de juliol al renovat recinte del parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), que uns dies abans, el 28 de juny, s'haurà estrenat amb un concert d'Extremoduro. En la seva primera edició, el Rock Fest programa clàssics internacionals com Manowar, Twisted Sister, Stratovarius i Kreator, i els espanyols Barón Rojo, Los Suaves, Obús i Mojinos Escozíos, entre altres. I el 6 de juliol, el Poble Espanyol acollirà la primera edició del Barcelona Metal Fest, amb Within Temptation, Paradise Lost, Sôber, Inmune i Ankor.

ENCLAVAMENT OBERT

Pop indie i reggae al Poble Espanyol

Precisament, el Poble Espanyol, que ha perdut el Pròxims (mostra de pop català que aquest any tindrà lloc al CCCB el dia 18 de juliol), acull dos festivals que es van estrenar l'any passat. Bona Nit Barcelona (19 de juliol) acollirà pop i cançó intimista amb Jorge Drexler, José González, Erlend Oye (de Kings of Convenience), Pompeya i Raydibaum. I d'altra banda, Trash an' Ready, aparador consagrat al reggae, avança dates, fuig del mes d'agost i ofereix per al 26 de juliol actuacions de l'alemany Gentleman, el sicilià Alborosie i els jamaicans The Gladiators. Aquest festival programa una nit d'escalfament a Razzmatazz (2 de juliol) amb el veterà Jimmy Cliff

PETIT FORMAT

Notícies relacionades

Escenaris bolcats en l'escena local

La vitalitat de l'escena catalana alimenta altres festivals de format més petit, alguns d'ells inspirats en el pioner PopArb. Aquest estiu neixen Xalaro (Platja d'Aro, amb Els Amics de les Arts com a reclam) i Esgarrifa't Night Festival (Juneda, les Garrigues, amb Txarango al capdavant). Í-taca, que es desenvolupa en diverses localitats del Baix Empordà, ofereix en la seva segona edició la presència de Manel, Sanjosex, La Iaia i Paco Ibáñez. I a Llagostera, ERA combina Anímic i El Petit de Cal Eril amb els bascos We Are Standard.