El festival de poesia de Barcelona actualitza la poesia patriòtica

Els Jocs Florals inclouen un premi especial sobre el 1714, en una edició amb presència de Mircea Carterescu i que homenatjarà Vinyoli, Lou Reed i Martí de Riquer

Mircea Cartarescu, durant una visita a Madrid el febrer del 2013

Mircea Cartarescu, durant una visita a Madrid el febrer del 2013 / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

La Setmana de la Poesia de Barcelona, que se celebrarà aquest any entre el 14 i el 20 de maig, estarà marcada, com qualsevol cita cultural programada per les institucions públiques durant aquest 2014, pel Tricentenari del 1714. Vindran poetes internacionals de primer nivell, com el rus Aleksandr Kuixner i el romanès Mircea Cartarescu, s'homenatjarà Joan Vinyoli, Lou Reed Martí de Riquer i es reflexionarà sobre la relació entre la poesia i les noves tecnologies, amb una jornada dedicada a debatre les noves possibilitats que ofereixen les xarxes. Però també s'inclourà amb força un altre registre, la poesia de tema patriòtic, que almenys en principi recorda més els certàmens literaris d'altres temps que les apostes experimentals de la Setmana de la Poesia en els últims anys.  

"La poesia no viu en una terra de somnis allunyada de la realitat del país", sosté Sam Abrams, comissari de la setmana juntament amb Ernest Farrés. Tampoc ho fan les tradicions poètiques de països com Alemanya, Itàlia o els Estats Units, en què, afegeix, "grans poetes han parlat del seu país, de la identitat i de la comunitat". Segons la seva opinió, es tracta d'un tema que havia estat "anatemitzat" però que es pot tractar des de "la poesia moderna", i el poema guanyador del Premi Extraordinari Memorial 1714, del poeta, premi Carles Riba i exregidor de CiU Marcel Riera, 'Inventari de Montjuïc', ho demostraria.

Aquest premi extraordinari, que s'entregarà el 14 de maig durant la celebració dels Jocs Florals (el vencedor del certamen d'aquest any és el poeta resident a Nova York Melcion Mateu) juntament amb un recital espectacle sobre el llibre 'Suite Barcelona (1710-1715)', no serà l'únic moment en què el tema nacional estarà present a la Setmana de Poesia. El 16 de maig, una trobada posarà cara a cara les odes a Catalunya i Barcelona recopilades per Sam Abrams i Jaume Subirana amb les 'contraodes' de contingut crític o satíric representades per David Castillo. I la defensa de la unitat de la llengua catalana estarà present en diversos actes, però especialment en el recital 'La somio completa', el 18 de maig, amb representants de tots els territoris de llengua catalana (i que servirà per descobrir la fins ara incògnita faceta poètica del nord-català Joan-Lluís Lluís).

No es tracta, diu Sam Abrams, de tornar als temps dels Jocs Florals en què l'Englantina d'Or premiava poesies de tema patriòtic com 'Los catalans en Àfrica', 'Lo Rey conqueridor', 'Lo sometent', 'La sardana', 'La fi dels almogàvers' o 'A la Llengua de la Pàtria'. Però, amb tot, sosté que els tres grans temes que es premiaven en aquell certamen decimonònic (pàtria, fe i amor, amb els seus respectius guardons de l'Englantina, la Viola i la Flor Natural) segueixen estant presents, encara que abordats "de forma actual" i no "anacrònica".

Notícies relacionades

Altres plats forts de la setmana, a més de la 30a edició del Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música, el 20 de maig, seran el recital 'Vinyoli per Vinyoli' de Lluís Soler, el recital 'In absentia', basat en gravacions de poetes desapareguts (Foix, Arderiu, Carner i Villangómez), l'homenatge de poetes catalans a Lou Reed i l'espectacle sobre Edgar Allan Poe de l'actor Josep Maria Pou i el fotògraf Jordi V. Pou. 

El programa complet de la Setmana de Poesia, amb un pressupost aquest any de poc més de 300.000 euros a càrrec de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, el mateix de l'any passat, es pot consultar a www.bcn.cat/setmanapoesia