Artista compromès

Raimon: "La cultura és més forta que un ministre"

El cantautor de Xàtiva va rebre ahir la Medalla d'Or del Círculo de Bellas Artes per la seva trajectòria professional

Moment en què Raimon rep la Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes.

Moment en què Raimon rep la Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

"Que pensin que em mereixo aquesta medalla és un plaer molt fort". Amb aquestes paraules ha agraït el cantautor valencià Raimon haver estat guardonat aquest dimecres amb la Medalla d'Or del Círculo de Bellas Artes per la seva trajectòria professional.

"És una cosa molt entranyable per mi que el Círculo de Bellas Artes de Madrid, institució privada que toca totes les tecles de la cultura, pensi que em mereixo aquesta medalla, és un plaer molt fort", ha assenyalat durant un acte celebrat aquesta tarda a la institució madrilenya.

Ramon Pelejero, Raimon (Xàtiva, 1940), ha estat reconegut amb aquest guardó, segons ha assenyalat el president del Círculo de Bellas Artes, Juan Miguel Hernández León, per la seva "lluita pels valors democràtics", així com per la seva "singular manera de cantar" per entendre la cançó com a "vehicle de la poesia" i "trencar" així amb la "tendència encaramel·lada de la cançó d'entreteniment". "La gent de la cultura de Madrid se sent honrada per entregar-te aquesta medalla", ha ressaltat.

'Al meu país la pluja'

El cantautor, que ha reconegut que estava "refredat", ha interpretat durant l'acte la cançó 'Al meu país la pluja', moment que ha aixecat els aplaudiments dels assistents, entre els quals es trobaven Carmen Alborch, l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda i Joan Coscubiela i Conesa.

Al final de la cançó, Raimon ha participat en un col·loqui en què, a partir de la lletra del tema interpretat, Juan Barja, director del Círculo de Bellas Artes, Juan Barja, li ha preguntat "qui portarà el Govern a l'escola".

"És molt complicat, hauríem de ser nosaltres amb els nostres vots i amb la nostra acció, però sembla que van a una altra escola", ha contestat.

Lector de poesia

Durant l'acte, l'intèrpret també ha afirmat que és un "lector de poesia", que quan troba un poema que li "entra" i li "agrada" intenta "buscar el tipus de música que serveixi a la cançó".

Notícies relacionades

La Medalla d'Or del Círculo de Bellas Artes és una distinció que s'entrega a creadors i intel·lectuals "amb una obra que hagi contribuït decisivament a la renovació de les arts i la cultura contemporànies" i l'any passat va ser atorgada al director de cine Michael Haneke.

Antoni Tàpies, Antonio Saura, Carmen Martín Gaite, Ana María Matute o John Berger són alguns dels personatges que també han estat condecorats amb aquesta distinció.

Temes:

Raimon