En el curt 'Noticias del futur'

Javier Cámara exigeix una 'taxa Robin Hood' a Europa

El flamant guanyador d'un Goya participa juntament amb altres actors en una campanya d'Oxfam contra la pobresa

300 organitzacions de tot el món envien una carta a Rajoy i a 10 líders més de la UE per demanar l'impost

Javier Cámara participa en la campanya amb altres artistes europeus. / OXFAM

3
Es llegeix en minuts

Cinc dels millors actors europeus, entre els quals hi ha Javier Cámara, flamant guanyador d'un premi Goya, i el director de les últimes quatre pel·lícules de Harry Potter, David Yates, s'han unit per protagonitzar un curtmetratge en suport a una taxa a les transaccions financeres (TTF), coneguda com a 'taxa Robin Hood', que lluiti contra la pobresa.

A més, paral·lelament, 300 organitzacions de tot el món han enviat una carta a Rajoy i a 10 líders més de la UE perquè posin en marxa aquesta taxa per pal·liar les desigualtats.

El curt veu la llum cinc anys després de l'inici de la recessió europea, que està causant un gran patiment, no només a la UE, sinó a tot el món. Amb 11 països europeus disposats a implementar aquesta taxa es podrien recaptar uns 37.000 milions d'euros a l'any (5.000 d'ells a Espanya ). En el vídeo es ressalta que els fons recaptats podrien alleujar la pressió sobre els serveis públics essencials, com salut o l'educació, no només a Europa, sinó també als països en desenvolupament, i ajudar a combatre el canvi climàtic.

Un futur millor

La cinta, produïda amb el suport de l'organització internacional Oxfam, es desenvolupa en una Europa d'aquí a 10 anys, que ja ha implementat amb èxit la TTF a la majoria dels països clau, excepte al Regne Unit. A la cinta, mentre els representants de sectors financers d'Alemanya, França i Espanya ressalten els èxits aconseguits amb la taxa, el del Regne Unit treu fum per haver perdut l'oportunitat d'introduir una taxa del 0,05% en instruments financers com les accions, els bons o els derivats.

Els actors britànics Bill Nighy, que interpreta un banquer penedit, i Andrew Lincoln representen un país que, fins ara, és reticent a adoptar l'anomenada 'taxa Robin Hood'. Mentrestant, l'actor alemany Heike Makatsch, la francesa Clémence Poésy i Javier Cámara interpreten  banquers més entusiastes i amb èxit, del club dels 11 que han aplicat la TTF .

El curtmetratge veu la llum la vigília d'una reunió clau entre França i Alemanya a París, el 19 de febrer, on s'espera que els ministres d'economia dels dos països facin pública la seva visió conjunta de la taxa.

Paral·lelament, l'Aliança Espanyola per la taxa Robin Hood, ha enviat al president del Govern, Mariano Rajoy, una carta firmada per unes 300 organitzacions internacionals. En ella, li demanen que no cedeixi a les pressions del 'lobby' financer que intenten desvirtuar la proposta de la Comissió Europea de posar en marxa una TTF de base àmplia, que gravi les accions, els bons i els productes derivats. La carta també demana a Rajoy que el que es recapti per aquesta taxa es destini a lluitar contra la pobresa, tant dins com fora d'Espanya, i a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic.

Declaracions dels protagonistes

David Yates, conegut per dirigir les últimes quatre pel·lícules de 'Harry Potter': "Vaig decidir dirigir aquest curt perquè la 'taxa Robin Hood' és una idea simple i brillant. Necessitem aprendre de les lliçons de la crisi financera i assegurar que els bancs i els fons d'alt risc treballen per l'interès de la societat en el seu conjunt i no al contrari".

Andrew Lincoln, estrella de la sèrie 'The Walking Dead': "Després de sis anys de precària recuperació i disminució dels estàndards de vida, és hora que els nostres líders siguin ambiciosos i actuïn en l'interès de les persones i del planeta".

Javier Cámara, protagonista de 'La mala educación' i recent guanyador d'un premi Goya per 'Vivir es fácil con los ojos cerrados': "Amb prop de vuit milions d'espanyols que podrien caure en la pobresa el 2025, la 'taxa Robin Hood' té l'oportunitat d'alleujar el patiment dels més vulnerables, no només a Espanya i Europa, sinó a tot el món".

Clémence Poésy, de 'Harry Potter', afirma: "Si França i els altres 10 països que estan considerant seriosament implantar la taxa decideixen fer-ho, es podrien recaptar cada any 37.000 milions d'euros. Invertir aquests diners en la lluita contra la pobresa, la pandèmia de la sida i el canvi climàtic seria el correcte".

Notícies relacionades

Bill Nighy, protagonista de 'Pirates del Carib': "Quatre anys després del llançament de la campanya per una 'taxa Robin Hood', aquest petit impost que podria fer tant bé s'està a punt de convertir en una realitat a Europa. França, Alemanya i nou països europeus més estan a punt d'introduir-lo. Seria profundament lamentable que la resta del món se situés en el costat equivocat de la història".

Heike Makatsch, coprotagonista a 'Love Actually': "Els líders europeus han passat molt temps parlant de la 'taxa Robin Hood'. És hora de posar-se seriosos, apartar els infundats arguments del 'lobby' financer en contra de l'impost i posar en marxa una taxa justa que podria ajudar milions de persones a Europa i als països en desenvolupament".