LA GRAN CITA AMB LA HISTORIETA

Angulema obre aquest dijous rendint homenatge a Quino i Mafalda

Diversos autors espanyols opten als premis del festival internacional de còmic

Mafalda, el popular personatge creat per Quino fa mig segle.

Mafalda, el popular personatge creat per Quino fa mig segle.

2
Es llegeix en minuts

La 41a edició del Festival Internacional del Còmic d'Angulema, la mostra més important d'Europa dedicada al novè art, rendirà a partir d'aquest dijous homenatge a Mafalda amb una gran exposició consagrada als 50 anys de la petita inconformista creada per l'argentí Joaquín Lavado, 'Quino'.

"Amb una dimensió poètica que està intacta malgrat el pas dels anys, la nena amb un llaç als cabells tampoc ha perdut la seva càrrega moderna i subversiva", resumeixen els organitzadors del festival, que es desenvoluparà fins al 2 de febrer vinent en aquesta localitat de l'est de França.

Tardi i la primera guerra mundial

Per motius de salut, Quino, de 81 anys, no participarà en el festival, com estava previst, han anunciat els organitzadors de la cita anual del còmic d'Angulema, que celebrarà també el treball de francès Jacques Tardi, de 67 anys, i de les seves vinyetes inspirades en la primera guerra mundial, aprofitant el centenari del conflicte.

Un altre dels plats forts del festival serà la retrospectiva dedicada a l'il·lustrador gal Gus Bofa, que també es va inspirar en els horrors de la guerra, i l'espai reservat per a Willem, mestre de la sàtira conegut per les seves vinyetes a 'Charlie Hebdo' o el diari 'Libération' i guanyador del Gran Premi de l'última edició del festival.

Són tres els finalistes que opten a prendre el testimoni de Willem el 2014, primera edició en què seran els autors, i no un jurat, els que elegiran el guanyador. També hi ha en concurs el nord-americà Bill Watterson, autor de 'Calvin & Hobbes'; el japonès Katsuhiro Otomo, creador d''Akira', i el britànic Alan Moore, artífex de 'Watchment'.

Autors espanyols

Es repartiran també nou premis més, als quals aspiren 67 àlbums, entre els quals es compten obres d'autors espanyols: 'Las guerras silenciosas', de Jaime Martín'Hawkeye', de David Aja, Javier Pulido i el nord-americà Matt Fraction; 'Vapor', de Max; i 'Los malos tiempos', de Carlos Giménez.

També 'Carnet du Pérou', de Fabcaro; 'Goliath', de Tom Glaud, i 'Kililana song', de Benjamin Flao.

A més, artistes com Mark Beyer, amb 'Amy y Jordan'; Herr Seele i Kamagurka, amb 'Cowboy Henk'; o Robert Crumb, amb 'Fritz the Cat', aspiren a aconseguir que Angulema consideri els seus títols com a "patrimoni" del còmic.

El festival, que l'any passat va atraure 200.000 persones, s'inaugura després de conèixer-se que 'Astèrix i els pictes' va ser el llibre més venut a França el 2013, amb 1.287.500 exemplars comercialitzats al seu país d'origen, al davant de la trilogia 'Cinquanta ombres', d'E.L. James.

Notícies relacionades

No obstant, el negoci del còmic a França va veure caure la seva producció un 4,1% respecte al 2012, fins als 32 milions de títols impresos, fet que suposa el primer retrocés des del 1995.

Malgrat la caiguda de les publicacions, la facturació va avançar un 0,5%, fins a arribar als 364,7 milions d'euros (498,8 milions de dòlars), segons un estudi d'Ipsos encarregat per Livreshebdo.fr.