FESTA DEL CINE

Els premis Feroz coronen 'Stockholm'

Els 'Globus d'Or' del cine espanyol sentencien que '3 bodas de más' és la millor comèdia del 2013

Pedro Almodóvar apadrina a Madrid la primera edició dels guardons de la premsa especialitzada

Antonio de la Torre, amb el seu premi.

Antonio de la Torre, amb el seu premi. / Fernando Alvarado ({EFE})

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / Madrid

'Stockholm', realitzada amb quatre quartos i al marge de la indústria, és la millor pel·lícula dramàtica del 2013, segons s'acaba de sentenciar a la gala dels premis Feroz, concedits per primer any per l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya (AICE). La taquillera '3 bodas de más' es va emportar el guardó a la millor comèdia, mentre que 'Vivir es fácil con los ojos cerrados', una cinta que comunica bon rotllo i reivindica una cosa tan revolucionària avui dia com la bondat, va conquistar el Feroz a la millor direcció i guió (David Trueba).

Tot el cine espanyol, inclòs l'habitualment esquiu als Goya Pedro Almodóvar, es va donar cita en una festa en la qual cineastes, actors i periodistes es van riure de si mateixos i on el moment més emotiu va arribar amb l'entrega del guardó d'honor a José Sacristán, que, amb 50 anys de professió, és història viva del cine. Al seu costat, el guionista Daniel Castro, pamplonès de 41 anys, va recollir el premi Especial pel seu debut en la direcció: 'Ilusión', notable i gamberra pel·lícula que, a judici de l'AICE, hauria d'haver merescut més bona sort en la seva estrena comercial.

Dirigida per Paco Cabezas i patrocinada per Gas Natural, la gala va arrencar riallades en el públic amb els gags més bèsties. Sobretot, quan els presentadors es van burlar de l'ofici dels crítics o quan la mestra de cerimònies, l'actriu Alexandra Jiménez, va donar vida a una noia de casa bona i de dretes despectiva amb el cine espanyol per rebre ingents subvencions i sempre tractar el mateix tema: la guerra civil.

Encara que 'Stockholm', del cineasta novell Rodrigo Sorogoyen, va sortir molt reforçada dels Feroz, la seva protagonista, Aura Garrido no es va endur l'estatueta a la millor interpretació femenina. Tampoc va recaure ni en Nora Navas ('Tots volem el millor per a ella') ni en Belén Rueda ('Ismael') sinó en Marian Álvarez per 'La herida', brutal retrat d'una jove amb una complexa malaltia psiquiàtrica. La madrilenya ja va ser guardonada al Festival de Sant Sebastià i en els premis Forqué, així que té totes les paperetes per endur-se el Goya el 9 de febrer.

Notícies relacionades

Respecte als actors, si Antonio de la Torre se'n va anar sense res de Sant Sebastià per donar vida a un home que mata dones, les fileteja i se les menja a 'Caníbal' aquesta vegada sí que es va aixecar de la taula per recollir el seu premi. Mentrestant, la pel·lícula que va sortir victoriosa pels seus intèrprets de repartiment va ser 'Las brujas de Zugarramurdi', la divertida guerra de sexes dirigida per Álex de la Iglesia que els va valer dos Feroz, un per a la veterana Terele Pávez i un altre per a Mario Casas, únic guardonat que va causar baixa en la cerimònia a l'estar rodant fora d'Espanya.

El reconeixement a la millor música original va ser per a 'Grand Piano' mentre que la millor comèdia de l'any, '3 bodas de más', es va endur un altre Feroz per haver dissenyat el millor cartell. El guardó al tràiler va recaure 'ex aequo' en Pedro Almodóvar ('Los amantes pasajeros') i Juan Cavestany ('Gente en sitios').