BCNegra creix i es fa més mediterrània amb Camilleri

La trobada de novel·la negra estarà marcada per l'esperada presència de l'escriptor sicilià

Andrea Camilleri, al seu apartament de Roma.

Andrea Camilleri, al seu apartament de Roma. / ANDREA SABBADINI

2
Es llegeix en minuts

El novel·lista sicilià Andrea Camilleri, que rebrà el premi Pepe Carvalho, serà el gran protagonista de la IX edició de la Setmana de Novel·la Negra de Barcelona BCNegra, que tindrà lloc del 30 de gener al 8 de febrer, tres dies més de l'habitual en altres convocatòries. Camilleri, un dels representants més genuïns de la novel·la negra mediterrània i 'pare' del comissari Montalbano, recollirà el IX Premi Pepe Carvalho el 6 de febrer al Saló de Cent de l'ajuntament. El mateix Camilleri tornarà a ser protagonista un dia després d'una conversa amb el seu traductor, Pau Vidal, i de la representació de la peça teatral 'Sis personatges en cerca de Camilleri', escrita per Vidal i l'actriu Monia Presta, en què l'actor Jordi Boixaderas es posarà en la pell del comissari Montalbano.

El comissari de la trobada literària, Paco Camarasa, ha començat la seva presentació demanant l'alliberament dels periodistes Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricardo García, segrestats a Síria.

Entre les presències internacionals destaquen figuren l'escocès Philip Kerr, autor de la sèrie de l'investigador de l'Alemanya nazi Bernie Gunter; el britànic Peter James, l'anglesa Sophie Hannah, que escriurà la pròxima aventura d'Hércule Poirot; el danès Jussi Adler-Olsen o la italiana Ben Pastor, que utilitza Martin Bora per investigar crims del passat no resolts.

La corrupció, el periodisme de successos, els mètodes detectivescos, les falsificacions en l'art, l'urbanisme i la seva relació amb el crim, Barcelona com a escenari de trames policíaques, les intrigues vaticanes, els ciberdelictes o la violència contra les dones seran alguns dels temes que el BCNegra abordarà en taules rodones i converses amb autors.

Com cada any, la Setmana de Novel·la Negra començarà amb la inauguració d'una exposició a la Biblioteca Jaume Fuster, en aquesta ocasió dedicada a Simenon, que, segons el comissari, "comptarà amb algun text inèdit de Simenon i amb les portades dissenyades per Ricard Giralt-Miracle.

Per primera vegada, BCNegra programarà un cicle de cine negre i policíac (3 al 5 de febrer a La Capella) que inclou adaptacions d'obres d'autors eslaus com 'L'ull de la tempesta', amb el comissari Martin Beck i el detectiu Gustav Larsson, dos dels personatges creats per Maj Sjöwall i Per Wahlöö; 'Les empremtes inesborrables', que parteix d'una cèlebre obra de la sueca Camilla Läckberg; o 'El danès serbi', minisèrie basada en la novel·la de Leif Davidsen.

Notícies relacionades

Una taula rodona servirà per parlar de les sèries televisives i el seu paper creixent en la novel·la negra: "Es pot dir que la millor novel·la negra es fa avui a la televisió, en el sentit que les sèries estan ocupant temps d'oci dels lectors de novel·les, perquè estan ben fetes, i perquè estan influint en l'escriptura", ha comentat Camarasa, que ha posat com a exemple sèries com 'Breaking bad'.

La Setmana farà també prospecció sobre el futur del gènere en català i en castellà amb autors com Dolores Redondo, Teresa Solana, Carlos Zanón, Pep Coll, Andreu Martín i Rafael Vallbona.