Festa de la indústria discogràfica hispana a Las Vegas

Grammys amb regust espanyol

Alejandro Sanz i Mala Rodríguez triomfen a la gala, en què es va rendir homenatge a Miguel Bosé i Miguel Ríos

Els premis de la música llatins van coronar el colombià Carlos Vives i el nord-americà Sergio George

Carlos Vives rep la felicitació de la seva dona després de recollir els premis.

Carlos Vives rep la felicitació de la seva dona després de recollir els premis. / AP / ERIC JAMISON

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Aquesta setmana un diplomàtic espanyol deia que de la recent visita dels Prínceps d'Astúries a Califòrnia i Florida (EUA) li havia sorprès l'afecte demostrat pels nord-americans als hereus de la Corona, especialment la comunitat llatina. Aquesta estimació pel que és espanyol va viure ahir a la matinada una nova demostració en l'entrega dels Grammy Llatins. La gala celebrada a Las Vegas va tenir un eminent regust ibèric amb els premis per a Alejandro Sanz, Mala Rodríguez, Diego el Cigala i Tomatito, i els reconeixements honorífics a Miguel Bosé i Miguel Ríos per les seves notables i dilatades carreres.

Si es mesura aquesta catorzena edició dels Grammy a pes, marcada per una pluja que va obligar a suspendre la passarel·la per l'alfombra verda, els grans triomfadors van ser el cantant colombià de ballenato Carlos Vives i el nord-americà Sergio George. Tots dos es van emportar tres gramòfons daurats, incloent la millor cançó per al primer per Volví a nacer. Però els premis grossos van ser per a l'àlbum Vida de Graco Rosa i la millor gravació per a Marc Anthony per Vivir mi vida.

En qualsevol cas, la nit va tenir molt accent espanyol. Alejandro Sanz segueix escrivint amb lletres d'or el seu lloc en l'olimp de la música llatina. El madrileny va aconseguir el seu setzè Grammy llatí, aquesta vegada amb La música no se toca, millor àlbum de pop vocal contemporani. Només Juanes i Calle 13 tenen més gramòfons que ell. Sanz ho va celebrar cantant amb 30 estudiants del Berklee College of Music, l'escola de música més important del món, on recentment va ser investit doctor honoris causa.

«És un dia d'emocions contradictòries», va dir després de saber que la seva amiga Irene Vázquez, la dona de l'exministre José Maria Michavila, havia tingut un vessament cerebral després de donar a llum i que hores després li havia causat la mort. Li va dedicar el premi a ella. Pablo Alborán va deixar el seu segell interpretant Tanto en la cerimònia retransmesa per Univisión des del casino Mandalay de Las Vegas, encara que se'n va anar sense res en les tres categories en què competia. Enrique Iglesias va trepitjar l'escenari en tres ocasions, acompanyat per Pitbull en una d'elles i India Martínez en una altra.

DIEGO EL CIGALA I TOMATITO / Mala Rodríguez havia arribat a la capital del joc sense expectatives. «Així visc més feliç», havia dit. Però es va emportar una sorpresa al guanyar el millor àlbum de música urbana amb Bruja. Diego el Cigala va triomfar en la categoria de tango amb El romance de la luna tucumana, el quart Grammy que acumula a les prestatgeries. A partir d'ahir Tomatito en té un més. El mestre va guanyar en la seva parcel·la amb Soy flamenco, el millor àlbum del gènere per als membres de l'Acadèmia Llatina de la Gravació.

Notícies relacionades

Miguel Ríos va tenir la seva nit dimecres, quan Pasión Vega li va entregar el premi especial a la seva trajectòria en una cerimònia que no es va televisar. El rocker, de 69 anys, allunyat dels escenaris perquè el «rock no es país per a vells», el va dedicar als que «resisteixen l'avatar» d'«un govern que menysprea la cultura».

El mateix dia, el seu amic Miguel Bosé, designat Persona de l'Any, va veure com els col·legues de professió interpretaven algunes de les seves cançons. «El que m'heu regalat aquesta nit és inoblidable», va dir després de rebre el guardó de mans de Juanes i d'Alejandro Sanz. La festa va continuar per a ell dijous. Miguel Bosé va cantar Amante Bandido en solitari, i es va fer acompanyar en tres duets del seu repertori al costat de Juanes, Ricky Martin i Laura Pausini.