Subhastat per un milió d'euros el violí del director d'orquestra del 'Titanic'

Wallace Hartley va seguir tocant l'instrument mentre el transatlàntic de luxe s'enfonsava

A subhasta el violí que va acompanyar el ’Titanic’ quan s’enfonsava.

1
Es llegeix en minuts

El violí que va sonar durant l'enfonsament del 'Titanic' ha arribat aquest dissabte a la xifra rècord de 900.000 lliures (al voltant d'un milió d'euros; 1,3 milions de dòlars) en una subhasta celebrada a la casa de subhastes Henry Aldridge & Son, a Wiltshire (sud-oest d'Anglaterra), especialitzada en objectes de col·leccionista. Es tracta de l'instrument que Wallace Hartley, el director de l'orquestra que tocava al malaguanyat vaixell després de xocar amb un iceberg, no va deixar de tocar per mirar de tranquil·litzar els aterrits passatgers.

La casa de subhastes britànica ha superat les seves expectatives, perquè havia estimat que el preu del violí rondaria els 354.400 euros (479.200 dòlars). És a més un preu rècord mundial per a un article subhastat de les peces rescatades de l'enfonsament del famós vaixell. L'especialista en peces del 'TitanicAlan Aldridge va considerar que el preat violí és "la peça més rara i icònica" de tots els objectes del transatlàntic de luxe.

Wallace Hartley, l'amo de l'instrument, va morir amb 1.517 passatgers més quan el vaixell es va enfonsar el 1912. El violí va ser trobat dins d'un estoig i lligat al seu propietari 10 dies després de la tragèdia.

Regal de la seva promesa

L'orquestra del 'Titanic' va interpretar l'himne 'Més a prop teu, Déu meu' per intentar calmar els passatgers mentre aquests intentaven pujar als escassos bots salvavides.

Notícies relacionades

A la part posterior del violí es veu una inscripció en què es revela que es va tractar d'un regal a Hartley de qui va ser la seva promesa, Maria Robinson, el 1910: "Per a Wally, pel nostre compromís".

L'instrument, que menys un parell d'esquerdes ocasionades per la humitat està en perfecte estat, es va trobar el 2006 de manera fortuïta a les golfes d'una vivenda i han fet falta set anys perquè les proves realitzades en corroboressin l'autenticitat.