CRÒNICA

Estimulant menú literari

'Degustació' homenatja la cuina i el Celler de Can Roca al Temporada Alta

Els Roca, amb Carme Ruscalleda, al Teatre Municipal de Girona.

Els Roca, amb Carme Ruscalleda, al Teatre Municipal de Girona. / MARTÍ ARTALEJO

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
GIRONA

«Ha sigut la celebració del pensament de la cuina». Josep Roca, un dels germans que comanden El Celler de Can Roca, resumia així una vetllada de «plaer intel·lectual» provocat per  Degustació, de Joan Ollé, l'espectacle inaugural del festival Temporada Alta. Va ser un ben condimentat festí de paraules d'escriptors amants de la bona taula els textos dels quals van contribuir a posar tota la carn i el peix a la graella teatral per homenatjar la Girona gastronòmica i el millor restaurant el món.

Les delícies d'un menú amb 74 propostes van acabar obrint la gana del públic. L'excessiva durada de la vetllada va pesar en el resultat, però veure a l'escenari Joan, Josep i Jordi Roca llegint textos que han influït en la seva formació, a més de Carme Ruscalleda i Jaume Subirós, era un al·licient per als que desitgen veure'ls oficiar fora dels fogons. Ferran Adrià, declamant un passatge d'El perfum, i Juan Mari Arzak hi van participar via vídeo.

L'escenografia d'un restaurant amb sis taules blanques per acomodar els elegants actors/comensals va ser el marc idoni per servir el saborós contingut. Receptes de canalons, carn d'olla, foie, paella, bolets, arròs, gaspatxo, pa amb tomàquet, bistecs, pastes, magdalenes, xuixos i altres variats suggeriments van desfilar pel Municipal de Girona. La brillant selecció de les cites unides a un bon tractament musical i audiovisual van contribuir a l'èxit. Temes com Le temps des cerises , Nana de la cebolla, o el Bolero de Ravel van il·lustrar el llistat d'exquisideses.

Notícies relacionades

LA IRONIA DE PLA / No hi van faltar les frases fetes, al·lusions a Método 3 i cites carregades d'ironia de Josep Pla a l'apartat El que hem menjat. «El caviar és excel·lent tot i ser tan car», per exemple. En aquest recorregut gastronòmic van estar presents les sarcàstiques perles de la cuina caníbal (Roland Topor) o tractats de com enverinar un comensal (Leonardo da Vinci).

A més d'aquests autors es va sentir la veu de Neruda, Vázquez Montalbán, Brillat Savarin, Proust, Comadira, Josep Maria Fonalleras, Roland Barthes o Josep Carner.  Les lectures a càrrec de Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Cristina Cervià, Eduard Farelo, Lluís Marco, Rosa Novell, entre altres, alternades amb els números del trio Divinas i d'un desinhibit Dafniz Balduz -divertida la seva recreació de Cocidito madrileño- van alleugerir el ritme, però una mica de tisora no hauria anat malament.