Mor Àngels Santos Torroella

La pintora, pionera de les avantguardes, ha mort als 101 anys a Madrid

1
Es llegeix en minuts

La pintora Àngels Santos Torroella, pionera de les avantguardes, ja mort avui dijous a Madrid als 101 anys. Nascuda a Portbou el 1911, era germana del poeta i crític d'art Rafael Santos Torroella, va començar molt aviat a pintar. Va rebre classes de l'italià Cellino Perotti i es va donar conèixer amb, 'Un món', un oli surrealista que va pintar als 18 anys i que representa el planeta en un cub. El quadro forma part dels fons del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia.

Va participar en el IX Saló de Tardor de Madrid de l'any 1929, va incrementar la seva fama de manera que va veure publicats articles sobre la seva pintura per intel·lectuals i crítics com Jorge Guillén, Ramón Gómez de la Serna, Manuel Abril, Juan Ramón Jiménez, Federico García Lorca, Guillermo Díaz-Plaja, Joan Teixidor, entre altres. La poesia i el piano alimentaven la seva creativitat.  

El 1931 va fer una exposició individual a París i, el 1932, va participar en la col·lectiva d'Artistes Ibèrics a Sant Sebastià, Copenhaguen i la capital francesa. L'any següent va ser convidada a exposar a la mostra col·lectiva del Carnegie Institute de Pittsburgh (EUA) i el 1936 va figurar al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia.

Notícies relacionades

El 1933 es va traslladar a Barcelona i es va casar amb el pintor Emili Grau Sala el 1936. En aquest període Santos va deixar de pintar. Més tard quan va reprendre els pinzells es va centrar més en el retrat, els paisatges marítims barcelonins i els interiors.

El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.