CRÒNICA

Fills i néts del rock'n'roll

Loquillo, Ariel Rot i Leiva van apel·lar als valors del gènere al Poble Espanyol

Ariel Rot, Loquillo i Leiva (d’esquerra a dreta), dimecres durant l’actuació a Barcelona.

Ariel Rot, Loquillo i Leiva (d’esquerra a dreta), dimecres durant l’actuació a Barcelona. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

La suma de Loquillo, Ariel Rot i Leiva va portar, dimecres al Poble Espanyol, més de tres hores de concert en honor a l'elevat concepte del rock'n'roll. Ni rock, ni pop: rock'n'roll. Gènere musical i codi de valors compartits per tres cantants amb un sentit pronunciat del deute i la continuïtat històriques, que van obrir la sessió reivindicant el pioner argentí Moris amb la seva versió deRock de Europa.

Fa anys que Loquillo trama una gira amb Andrés Calamaro, Bunbury i Jaime Urrutia que, després de diverses falses alarmes, ha quedat als llimbs. Ara, la giraUno de los nuestros ofereix un cartell coherent amb un diàleg entre generacions del gust del rocker del Clot, encara que de menys abast comercial. Ja sigui per això o perquè la crisi colla, el Poble Espanyol va registrar mitja entrada. Potser el preu de les localitats (40 euros) no era popular. No es tracta d'un espectacle de rebaixes: cada protagonista va tocar amb la seva banda; formacions en què no es van escatimar vents ni percussions, i van desfilar per l'escenari 19 músics.

Van ser tres actuacions consecutives amb duos i trios en els moments culminants. Després de l'obertura col·lectiva (que va incloure un assalt aRitmo del garaje, de Loquillo) no va prendre la paraula el més jove, Leiva, sinó Ariel Rot, que va picotejar dels seus discosLo siento, FrankiCenizas en el aireamb la seva habitual distinció a la guitarra solista. Va recórrer a Los Rodríguez aDulce condenaiMilonga del marinero y el capitán, i a Tequila ambRock and roll en la plaza del pueblo, a la qual es va sumar Leiva.

Notícies relacionades

Aquest va combinar després, a parts iguals, el seu disc en solitari,Diciembre, i el material de Pereza. DeNunca nadie iTodo lo que tú quieras aAnimales iComo lo tienes tú(amb el seu desenllaç viaHey Jude). Rock'n'roll de primera lectura enfortit per arranjaments de vent, molt ostentosos aEme. Va agrair al públic haver pagat una entrada «en aquests temps tan fotuts» i va acollir Rot en un celebrat retorn a Pereza ambLady Madrid.

HIMNES I MANIFESTOS / Va tancar Loquillo, és clar, i amb més minutatge. Precedit per la gravació deWorking class hero, de Lennon, premonitori manifest. Perquè totes les seves cançons ho són: deRock & roll actitud (que va obrir l'actuació) aFeo, fuerte y formala través deLínea claraiMemoria de jóvenes airados. Bandera de Barcelona a peu d'escenari; tres cançons del seu últim disc,La nave de los locos, rescats deCarne para Linda iLa mataré, i una banda tan tècnica i robusta (tres guitarristes dirigits per Jaime Stinus) com els millors Trogloditas. Amb Rot i Leiva aRock & roll star iQué hace una chica como tú en un sitio como este, de Burning, de propina. Complicitat i rock'n'roll.