Un documental sobre Manuel de Pedrolo busca finançament a Verkami

El projecte sobre l'autor de 'Mecanoscrit del segon origen' vol rescatar de l'oblit la memòria de l'escriptor

Cesk Freixas protagonitza el vídeo de presentació del projecte de documental sobre la vida i l’obra de Manuel de Pedrolo. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Una novaaventura de micromecenatgemicromecenatges'uneix a Verkami: la realització d'un documental sobre la vida deManuel de Pedrolo, l'autor més prolífic de la literatura catalana del segle XX i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 1979. L'any que ve, el 2014, farà quaranta anys que es va publicar una de les obres més llegides de la literatura catalana: 'Mecanoscrit del segon origen' i laFundació Manuel de PedroloiZeba ProduccionesZeba Producciones volen homenatjar l'escriptor rescatant de l'oblit la seva memòria amb una peça audiovisual, 'Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit'. El projecte ja ha recaptat més de 4.000 euros dels 12.000 que demana.

Un autor menyspreat

"Eldocumental vol fer un repàs de la seva vida, literària i vital, que ens pugui donar la resposta a l'exclusió que viu, encara avui, la seva figura", assegura la Fundació Manuel de Pedrolo, que explica que l'escriptor ha estat un dels autors menys estudiats, menyspreats i mediàticament i políticament silenciats.

La premsa va ser on Pedrolo va poder expressar més directament les seves idees polítiques i socials. A l'autor li interessava el marxisme per la seva anàlisi econòmica, per la seva afirmació d'ateisme i pel seu mètode dialèctic. Respecte al fet nacional, "tenia una consciència clara de pertànyer a una comunitat nacional i no va acceptar mai la situació de submissió d'aquesta nació", subratlla la Fundació.

El projecte

El documental vol recollir els testimonis dels amics de Pedrolo, la gent que el va conèixer, els seus col·legues escriptors, estudiants del seu llegat, actors que han representat les seves obres de teatre, familiars... "Tots ells parlaran de Pedrolo, de com era, què feia, per què i com pensava", destaquen els inspiradors delprojecte, que subratllen que durant la realització de la peça i mitjançant tots aquests elements intentaran trobar les respostes a l'interrogant vertebrador del documental: ¿Per què s'ha silenciat la figura de Manuel de Pedrolo?

Notícies relacionades

La Fundació Manuel de Pedrolo explica que han escollit Verkami com a plataforma per recaptar part delfinançament del projecte perquè valoren molt positivament el micromecenatge. El vídeo de presentació del projecte està protagonitzat pel cantautorCesk Freixas, que col·labora ajudant a difondre la proposta, i que a més ha inspirat el seu últim disc en una de les novel·les de Pedrolo: 'Tocats pel foc'.

El pressupost del documental està comptabilitzat en 25.000 euros, dels quals 12.000 són els que volen aconseguir a través de Verkamii els 13.000 restants d'empreses i institucions. En només 15 dies, des del dia que es va presentar el projecte a la plataforma Verkami, ha aconseguit més de 4.000 euros.