Sevilla confronta Zurbarán amb els dissenyadors de moda contemporanis

La mostra 'Santes de Zurbarán: Devoció i persuasió' exhibeix teles del pintor barroc i models inspirats en elles firmats per modistes espanyols

A l’esquerra, ’Santa Casilda’, de Zurbarán; a la dreta, el vestit creat per Elio Berhanyer inspirat en el quadro.

A l’esquerra, ’Santa Casilda’, de Zurbarán; a la dreta, el vestit creat per Elio Berhanyer inspirat en el quadro.

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / Sevilla

En contra del que se sol dir, elprimer gran dissenyador espanyol de moda no va ser Balenciaga, sinó Zurbarán. El pintor extremeny establert a Sevilla que vaplasmar l'asceta vida monàstica ambausters retrats de frares amb hàbits que mostraven tots els tons possibles del blanc també va ser elpintor sofisticat que va representar com ningú la ricaindumentària de lesdames del segle XVII. El títol de degà de la moda el deu tant al tractament que va fer dels teixits com a les combinacions d'estampats que va idear, sense oblidar els colors amb què va tenyir les teles i els complements que va incorporar. I aquí tenim per demostrar-ho la seva col·lecció de 'retrats a l'estil diví' (dames de l'aristocràcia amb els atributs de màrtirs) i l'exposició'Santes de Zurbarán: devoció i persuasió', que dilluns que ve obre a l'Espacio Santa Clara de Sevilla.

La mostra, patrocinada per la Fundació BBVA i comissariada pelcatedràtic Benito Navarrete, és pionera en contingut i en plantejament. Per un costat, reuneix per primera vegada un nombre tan elevat de teles de la sèrie que Francisco de Zurbarán (Fuente de Cantos, 1598-1664) va dedicar a lessantes màrtirs. Catorze en total i arribades des de museus amb tanta solera com laNational Gallery de Londres, el Museu del Prado de Madrid i el Palazzo Bianco de Gènova. I per un altre, uneix pintura barroca i moda contemporània.

El punt de partida és el vestit que el 1961 vadissenyar Balenciaga inspirant-se en el quadro 'Santa Casilda', en què el modista espanyol va aconseguir recrear els volums zurbaranescos i seduir la crítica. Una reinterpretació també realitzada actualment perElio Berhanyer. Les dues peces s'exhibeixen a l'exposició juntament amb el quadro original de Zurbarán. Però no són les úniquesrelectures en claucontemporània de la indumentària ideada pel pintor barroc. La resta de santes també llueixen acompanyades de vestits moderns amb firma: les de Devota i Lomba,Francis Montesinos, Ángel Schlesser, Juan Duyos, Pedro Moreno, Ana Locking, Roberto Torreta, Hanníbal Laguna, Vittorio i Luchino, i Agatha Ruiz de la Prada.

Notícies relacionades

MARIDATGE ENTRE PINTURA I MODA

L'objectiu del maridatge entre pintura i moda és "reconciliar el sentit i la funcionalitat de la producció zurbanesca del segle XVII amb la creació actual dels dissenyadors de mésrenom aEspanya, que s'han vist influïts pelpintor o els consideren el primer modista espanyol", apunta Navarrete, que també afirma que les sèries de "santes verges màrtirs suposen el més singular i atractiu de la producció de Zurbarán, al representar-les guarnides amb els vestits d'època". Una fórmula que, encara que ara pugui resultar sorprenent, no ho era tant en una època onconvivien laintensa religiositat de lacontrareforma i lavanitat pròpia delbarroc. Fins al 20 de juliol.