EL PRINCIPAL GUARDÓ LITERARI ESPANYOL

Caballero Bonald defensa la paraula "contra els desnonaments de la raó" al rebre el Cervantes

El príncep Felip destaca la "integritat extrema, lucidesa i valentia" del poeta i narrador gadità

Caballero Bonald saluda la princesa Letizia, davant la mirada del príncep Felip, al paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares.

Caballero Bonald saluda la princesa Letizia, davant la mirada del príncep Felip, al paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares. / EFE / CHEMA MOYA

2
Es llegeix en minuts

La llibertat i la poesia com a eines per corregir les errates de la història o la defensa de la paraula "contra els desnonaments de la raó" són les idees que han estat presents avui en el discurs d'agraïment al premi Cervantes de l'escriptorJosé Manuel Caballero Bonald. I és que el discurs del poeta, novel·lista i memorialista gadità ha estat tota una defensa de la capacitat curativa de la poesia, de la seva "potència consoladora enfront dels trastorns i els desànims que pugui deparar-nos la història", ha subratllat el premiat, una mica nerviós mentre llegia el seu discurs al paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares, però ferm en les seves idees i plantejaments.

Els seus inicis com a lector i escriptor, la poesia que engloba tota l'obra deCervantesi l'ús que va fer de la llibertat com a fecund condiment literari han estat altres dels temes que ha tractat l'autor. Un navegant, un mariner, avui en terra, al qual per fi després de molt lluitar li ha arribat aquest gran premi que durant anys se li resistia.

L'entrega ha estat presidida, per segon any consecutiu i per la convalescència del Rei, pelsPrínceps d'Astúries,que han estat acompanyats pel president del Govern,Mariano Rajoy i el ministre d'Educació, Cultura i Esport,José Ignacio Wert. El ministre ha precisat queCaballero Bonald va ser "un dels artífexs de la gran renovació poètica que va portar a terme la generació de mig segle, una plèiade de creadors excepcionals que van irrompre en les lletres espanyoles amb el pelegrinatge a Cotlliure el 1959 per rendir homenatge aAntonio Machado".

Caballero Bonald-ha continuat- afegeix el seu nom al dels grans de les lletres hispàniques per una obra "valenta, duradora i personal", per una poesia "que redimeix, salva i allibera", en què són presents les tradicions culta i popular de "tota la geografia de l'espanyol", juntament amb la del modernisme transoceànic, la de la novel·la llatinoamericana o la del 'cante' jondo", segonsWert.

PARAULA LLIURE

El príncep Felip, que ha tancat l'acte, ha exalçat la "paraula lliure" deJosé Manuel Caballero Bonald, i ha lloat la seva "integritat extrema" i la seva "lucidesa i valentia", considerant-lo un "referent del rigor literari". Ha definit el guardonat com "un navegant solitari, resistent a les modes i les actituds gregàries, davant les quals ha mantingut un constant desafiament d'infractor".

Notícies relacionades

A la cerimònia hi ha acudit també la família de Caballero Bonald:la seva dona,Pepa Ramis, amb qui fa 53 anys que estan junts, una dona que sempre l'ha acompanyat i que avui estava molt contenta. "Sempre estic darrere d'ell, tota la vida i me'n sento molt orgullosa", ha dit. I també dos dels cinc fills de l'escriptor (José Manueli Julia) i tres dels seus sis néts:Agar, Álvaro i Julia. A més de la germana de l'autor de 'Manual de infractores',María Julia.

La jornada ha estat una de les cites del Cervantes a la qual més escriptors i personalitats de la cultura han assistit. Entre ells, dos guanyadors d'aquest premi:Ana María Matute iAntonio Gamoneda.També han volgut acompanyar el poeta, els cantants Miguel Ríos i Luis Eduardo Aute,també poeta i pintor, i els poetesFelipe Benítez Reyes i Benjamín Prado.