Caballero Bonald, premi Cervantes

El jurat del guardó destaca que el poeta i novel·lista de Jerez és un "mestre de l'idioma"

José Manuel Caballero Bonald, a casa seva a Madrid, el gener del 2012.

José Manuel Caballero Bonald, a casa seva a Madrid, el gener del 2012. / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / Madrid

El poeta, novel·lista i assagistaJosé Manuel Caballero Bonald (Jerez de la Frontera, 1926) acaba de ser guardonat amb elpremi Cervantes, el més important de les lletres hispanes, dotat amb 125.000 euros. Llicenciat en Filosofia i Lletres (també té estudis en Nàutica i Astronomia), l'autor de 'Las adivinaciones' (1952) és un "mestre de l'idioma", segons ha destacat el jurat del guardó, que també ha subratllat la gran creativitat i la projecció iberoamericana de Caballero Bonald, que durant 10 anys va ser professor de Literatura Espanyola i Hispanoamericana a la Universitat Nacional de Colòmbia.

Notícies relacionades

El guardonat, que forma part de la generació dels nens de la guerra, va començar la seva trajectòria literària com a poeta, activitat que el va situar en el grup dels anys 50 format a Barcelona amb autors comJaime Gil de Biedma iCarlos Barral. Anys més tard, va evolucionar cap a la novel·la ("novel·les que no renuncien a la poesia", segons ha destacat el jurat), així com a les adaptacions teatrals ('Abre el ojo', de Rojas Zorrilla i estrenada el 1979 per la Compañía del Centro Dramático Nacional).

El 1998, Caballero Bonald va crear una fundació que porta el seu nom i que s'ha convertit en un referent de la literatura i la poètica de Jerez. La seva última obra publicada, 'Entreguerras', fa menys d'un any, és un llarg poema de caràcter testamentari.