ANIVERSARI INSTITUCIONAL

L'Institut Ramon Llull vol sumar els ajuntaments de Barcelona i Palma al consorci

L'IRL, que compleix 10 anys, pretén potenciar la projecció de la cultura catalana

El conseller Mascarell apunta la possibilitat de reduir oficines a l'estranger

2
Es llegeix en minuts

L'Institut Ramon Llull(IRL) s'ha proposat incorporar elsajuntaments de Barcelona i Palma de Mallorca al consorci amb l'objectiu de sumar recursos en lapromoció de la cultura catalana a l'exterior, segons ha anunciat aquest divendres el director de l'IRL,Vicenç Villatoro, que ha assenyalat que "no s'entreveuen grans problemes" en aquesta empresa.

En un esmorzar informatiu en el marc de la celebració dels10 anys de l'IRL, Villatoro ha assenyalat que aquest propòsit, encara embrionari i per al qual s'han iniciat converses, suposaria una "novetat històrica amb enormes avantatges" per motius econòmics i conceptuals. Actualment, s'estan buscant fórmules per a aquesta ampliació del consorci, creat pels governs català i balear el 2002, preservant el "caràcter primordial dels socis constituents".

Projecció cultural

Villatoro ha argumentat que l'ampliació suposaria un "sistema per concentrar i coordinar recursos" que els dos consistoris ja dediquen a la projecció cultural i, de fet, ha observat que històricament Barcelona i Catalunya ja centralitzen actius de projecció exterior.

Villatoro també ha destacat el conveni subscrit amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per impartir tres lectorats de llengua comuna en universitats estrangeres i ha manifestat la voluntat de l'IRL d'ampliar la col·laboració en l'àmbit de les traduccions: "No veiem a curt termini una incorporació de València, però sí un desglaç en la relació i una via de diàleg".

Balanç del 2012

Villatoro i el director adjunt de l'IRL, Àlex Susanna, s'han felicitat de les fites aconseguides el 2012, sobretot, la presència de Catalunya i les Balears per primera vegada a la Biennal d'Arquitectura de Venècia, i les vuit propostes escèniques catalanes en el Festival OFF d'Avinyó. Per Susanna, aquest any s'ha perfilat com "un dels millors de l'IRL" perquè, tot i el descens de recursos de tres milions en dos anys --s'ha passat de 14 el 2010 a gairebé 11 el 2012--, s'ha aconseguit realitzar un projecte de gran impacte en les diverses disciplines.

Per al 2013, l'IRL posarà el focus en la producció literària, i és que del 21 al 25 de maig Barcelona es convertirà en ciutat convidada al Saló del Llibre de París, esdeveniment que coincidirà amb la clausura de l'exposició dedicada a Salvador Dalí al Centre Pompidou de la capital francesa. Segons Susanna, l'IRL concep aquesta presència en un format de diàleg amb els escriptors francesos que viuen a Barcelona, i en què seran presents autors de llengua catalana i castellana.

Menys oficines a l'estranger

Notícies relacionades

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha recolzat la "història d'èxit" que signifiquen els deu anys de l'IRL i ha defensat la cultura com la diplomàcia moderna, argüint que un país és sòlid si participa en el debat cultural internacional, i l'única manera de fer créixer la cultura és fent que participi en aquests fòrums. 

Mascarell ha parlat sobre la possibilitat de reduir algunes de les delegacions de l'IRL a l'estranger, ara a Londres, París, Berlín i Nova York. "El tema de les oficines s'ha de plantejar en termes flexibles i canviants. No cal tenir algú al Brasil per saber quines coses ens convenen allà. Potser algunes delegacions s'hauran de reduir".