CRÒNICA

Aromes de Venècia a Peralada

Donna Leon i Riccardo Minasi van centrar la llarga vetllada literariomusical

Donna Leon i Riccardo Minasi, durant l’espectacle que van oferir a Peralada.

Donna Leon i Riccardo Minasi, durant l’espectacle que van oferir a Peralada. / JORDI MESTRE

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
PERALADA

Donna Leon va passejar per Peralada, diumenge a la nit, la seva passió per Venècia i pel barroc, i ho va fer molt ben acompanyada. El violinista Riccardo Minasi, al capdavant d'Il Complesso Barocco, va ser al cap i a la fi el triomfador de la vetllada literariomusical celebrada a l'església del Carme, fent una lectura magistral dels tres concerts per a Vivaldi, dedicats a l'emperador Carles IV i també de les peces de Brescianello, Fiorenza i Galuppi, coetanis d'Il Prete Rosso. Aquestes obres van acompanyar els relats de lesCuriositats venecianes, narrats per l'escriptora davant d'un auditori atent i mitòman.

Notícies relacionades

Unes hores abans que s'iniciés la gala, Leon havia manifestat la seva posició crítica sobre la sostenibilitat de la ciutat dels canals en una sessió acadèmica de la Universitat d'Estiu Ramon Llull. L'escriptora va manifestar que la permissivitat amb l'allau turística i l'acció de les petroquímiques estaven minant el futur de la ciutat. En concret, va tirar dards contra l'entrada de grans creuers, ja que la seva presència fa tremolar els fonaments de l'urbs aquàtica.

A l'església del Carme, Leon va deixar lliscar en quatre relats, passats pel tamís irònic de la ploma que ha creat el comissari Brunetti, l'univers de les llegendes venecianes. AIl povaro fornarettova relatar la injustícia de l'execució d'un forner, acusat d'un crim que no havia comès encara que una sèrie de fatídiques casualitats l'assenyalaven com a culpable. Va seguir la rocambolesca peripècia d'un elefant traslladat a la ciutat amb motiu del Carnaval i el documentat relat de la vida de les 11.064 prostitutes censades a Venècia el 1509 i la seva influència sobre el comportament de les autoritats i els ciutadans. Un terrorífic relat d'un individu que cuinava nens segrestats, perquè la seva carn es considerava una vianda abans que fos descobert i ajusticiat, va completar l'aura de misteri d'una vetllada en què els assistents van acabar sent seduïts per la virtuosa interpretació de Vivaldi a càrrec de Minasi i els seus músics. La corda va expressar tant o més que les paraules de Donna en una nit d'aromes venecianes.