RECONEIXEMENTS DE LA GENERALITAT CATALANA

Enric Casasses, Valentí Fuster i Òmnium Cultural, nous Premis Nacionals de Cultura

Arnau Puig, Jaume Ayats i el Museu Etnogràfic de Ripoll, guardonats també pel Conca

El poeta Enric Casasses.

El poeta Enric Casasses. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

El poetaEnric Casasses, en Literatura, el doctorValentí Puig, en Pensament i Cultura Científica, iÒmnium Cultural, en Projecció Social de la Llengua Catalana, són tres dels nousPremis Nacionals de Cultura que ha anunciat aquest dimarts el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca). L'organisme de la Generalitat també ha fet públics els premis concedits aArnau Puig, per la seva Trajectòria Professional i Artística; aJaume Ayats, en Cultura Popular, i alMuseu Etnogràfic de Ripoll, com a Patrimoni Cultural.

El poeta, rapsode, prosista, dramaturg, articulista i estudiós de la literatura catalana del segle XIX i XX Enric Casasses ha sumat amb el seu últim poemari, 'Bes nagana' (que en rus col·loquial significa 'sense pistola'), un nou esglaó en una trajectòria que, segons el jurat, "aposta per la força de la paraula", que ha impulsat i orientat "poetes joves de les generacions més recents".

Defensa de la cultura catalana

Entre els mèrits d'Òmnium Cultural, creada el 1961, en ple franquisme, per rebre el Premi Nacional es valora sobretot la tasca de mobilització que l'entitat va realitzar el 2010 en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El guardó destaca el seu treball durant mig segle per "defensar, consolidar i promoure la llengua i cultura catalanes com a fonaments de la identitat nacional de Catalunya".

Àmplia trajectòria mèdica i científica

El Nacional de Pensament i Cultura científica aValentí Fuster, doctor honoris causa per 26 universitats de tot el món i autoritat mundial en cadiologia, premia la seva defensa de "la dignitat humana a partir de la salut". Fuster és director del Zena and Michael Wiener Cardiovascular Institute del prestigiós hospital Mount Sinai de Nova York i ha rebut nombrosos reconeixements científics.

El crític de art, sociòleg i filòsof Arnau Puig, fundador de les revistes 'Algol' (1946) i 'Dau al set' (1948-1956), ha estat premiat per la seva trajectòria. Autor el 2011 de 'Una filosofia de la itinerància', és, segons el Conca, un "filòsof heterodox", amb un pensament que abraça ciència i tecnologia, psicologia i comunicació, sociologia i antropologia i metafísica".

'Els segadors', himne eròtic

L'etnomusicòleg Jaume Ayats va publicar l'any passat 'Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional'. Aquest assaig amè i minuciós de l'himne català li ha valgut a aquest doctor en Història de l'Art el Premi Nacional de Cultura Popular.

Notícies relacionades

I el premi de Patrimoni Cultural per al Museu Etnogràfic de Ripoll reconeix la modernització i la reestructuració del centre, completada el 2011, que el converteix en un equipament cultural renovador.

Els guardons, que són el màxim reconeixement institucional a la cultura i la creació artístiques catalanes, els elegeix un jurat format per 14 personalitats del món de la cultura.