Malestar pel Premi Nacional de Còmic a Carme Solé Vendrell

Ficomic creu que el Conca ha errat de categoria perquè 'La croada dels nens' no és un còmic sinó un llibre il·lustrat

Il·lustració de Carme Solé Vendrell a ’La croada dels nens’.

Il·lustració de Carme Solé Vendrell a ’La croada dels nens’.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

No en té cap culpaCarme Solé Vendrell, que gràcies a 'La croada dels nens', en castellà 'La cruzada de los niños' (Els contes d'Aram / Jinete azul), ha estat premiada aquest divendres pelConsell Nacional de la Cultura i de les Arts(Conca) amb elPremi Nacional de Cultura en la categoria de còmic. Res d'estrany si no fos perquè l'autora és una il·lustradora reconeguda per la seva trajectòria en llibre infantil i perquè l'obra guardonada no és cap còmic, sinó un àlbum infantil, on Solé Vendrell il·lustra un commovedor poema de Bertold Brecht. Les reaccions en el món del còmic no s'han fet esperar:Carles Santamaria, com a director delSaló del Còmic de Barcelonai secretari general de Ficomic, ha emès un comunicat en què considera que el Conca "s'ha equivocat de mitjà perquè aquest magnífic llibre de Carme Solé Vendrell hauria de ser guanyador d'un Premio Nacional d'Ilustració".

"Còmic i il·lustració són dos mitjans diferents, amb personalitats, trajectòries, llenguatges i suports propis i diferenciats, que mereixen tenir cadascun el seu propi Premio Nacional, encara que la dotació fos d'entrada del 50% per a cadascun donada la situació de retallades generalitzades", proposa Santamaria.

Canvi de denominació

El comunicat afegeix que "la historieta té al nostre país una tradició centenària avalada per diverses i brillants generacions d'autors, agents, editors i llibreters especialitzats", per això, Ficomic reclama un canvi en "la denominació dePremi Nacional del Còmic per a l'obra guardonada d'aquest any perquè senzillament no és un còmic, és un llibre d'il·lustracions i aquest fet pot portar a equívocs. És com si s'hagués donat el Premi Nacional de Cine a l'obra d'un fotògraf".

Notícies relacionades

Santamaria insisteix en "la instauració dedues categories diferents de còmic i il·lustració i l'elecció de jurats competents de cara a la pròxima edició". I, en aquest sentit, sentencia que "semblen molt més adequats els criteris que té definits el Ministeri de Cultura en els seus Premios Nacionales, on còmic i il·lustració tenen categories pròpies".

Il·lustració de llibre infantil

'La croada dels nens' és un poema èpic sobre l'èxode dels nens orfes a l'Europa de la segona guerra mundial, que amb les il·lustracions de Solé Vendrell, austers dibuixos en tinta negra, esquitxats segons les escenes de vermell sang, reflecteix l'horror de la guerra sofert pels nens que es veuen obligats a fugir. L'autora té una llarga trajectòria, des del 1968, en la il·lustració de llibre infantil. Entre altres premis ha rebut en Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura el 1979 i una Creu de Sant Jordi el 2006.