Isaki Lacuesta, Premi Nacional de Cine

Enric Satué, Josep Bunyesc, Carme Solé, reconeguts per Disseny, Arquitectura i Còmic

El cineasta Isaki Lacuesta, durant una visita a Barcelona.

El cineasta Isaki Lacuesta, durant una visita a Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts

Isaki Lacuesta,Àngels Ribé,Enric Satué,Josep Bunyesc, Carme Solé Vendrell iFranc Aleu són els nousPremis Nacionals de Cultura, que atorga anualment elConsell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca). El director Isaki Lacuesta s'ha endut el guardó en la categoria deCine gràcies a la seva "nova forma d'entendre el gènere documental, amb 'El quadern de fang' (2011)". En aquesta obra, mostra la forma de treballar del pintor Miquel Barceló a la seva cabanya taller de Mali i la gènesi ritual de l'acció 'Pas Doble', representada a la localitat de Gogolí (Mali). 

El Premi Nacional de Disseny ha anat a parar a Enric Satué, per la seva "contribució a la creació en l'àmbit del disseny gràfic" i la seva aportació a la "reflexió sobre l'entorn i la praxi professional i la cultura de la imatge". El 2011, Satué va publicar el llibre 'Cròniques de disseny amb gust de menta, vainilla o xocolata', un llibre de memòries personals i professionals, que mostren l'ofici i la constància en l'aprenentatge.

Exposició al Macba

Per a Àngels Ribé ha estat el Nacional d'Arts visuals. El jurat dels premis, que distingeix persones o entitats que l'any anterior han sobresortit en els seus respectius àmbits culturals, destaca la contribució de Ribé a l'"art conceptual català dels 70" i distingeix el gran èxit de l'exposició 'En el laberint', al Macba. 

ElNacional de Còmic se l'ha emportat Carme Solé Vendrell, per les il·lustracions de 'La croada dels nens', un poema èpic de Bertold Brecht sobre l'èxode dels nens orfes a l'Europa de la segona guerra mundial. Segons el jurat, l'obra és un "poema commovedor que ha interpretat des d'un registre auster, en tinta negra i amb una segona tinta vermella de color sang, que reflecteix emocionalment l'horror de la guerra en els nens.

Aleu i Bunyesc

Notícies relacionades

ElNacional d'Audiovisual ha estat per a Francesc Aleu, que ha estat responsable el 2011 de l'escenografia videogràfica de diverses obres interpretades per La Fura dels Baus, com 'Le Grand Macabre' de Ligeti, al Liceu, però també de 'Turandot' de Puccini i 'Tristany i Isolda', de Wagner, entre d'altres.  

Josep Bunyesc és el premiat en la categoria d'Arquitectura i Espai públic, gràcies "al seu esperit emprenedor i innovador en construccions sostenibles". Ha sobresortit en construccions tradicionals del Pirineu i destaquen la seva Casa Passiva Arboretum, una estructura de fusta aïllant i llana d'ovella, i la construcció transportable Noem, amb control d'emissions de CO2, que ha guanyat el Primer premi europeu de l'Esperit Emprenedor de la Unió Europea.