SUBHASTA A LONDRES

Carmen Thyssen obté 27,8 milions d'euros pel seu 'constable'

La baronessa recapta per 'La resclosa' menys del que pensava ingressar

’La resclosa’, de John Constable.

’La resclosa’, de John Constable.

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / Londres

El quadro 'La resclosa' deJohn Constable (1776-1837), penjat fins fa uns dies alMuseu Thyssen de Madrid, s'ha venut a Londres per 22,4 milions de lliures(27,8 milions d'euros). La quantitat estava dins del que estimava la salaChristie's, on s'ha celebrat la licitació, i és el preu més alt que s'ha pagat mai en una subhasta per un obra d'aquest artista anglès. No s'ha arribat, no obstant, al màxim estimat, fixat en 32 milions d'euros. La baronessa confiava que podia aconseguir-se aquesta xifra o fins i tot una de superior.

Carmen Thyseen va decidir vendre el quadro per solucionar, segons va explicar el mes de maig passat, problemes de liquiditat. Considerada com una de les obres més preades de la seva col·lecció, 'La resclosa' representa un paisatge campestre, del vall de Delham, al comtat de Suffolk. Constable el va pintar entre el 1819 i el 1825, amb cinc teles més de similar inspiració i estil com 'El carro de fenc'. I és l'única que, fins ara, estava en una col·lecció privada.

El baróHeinrich von Thyssen l'havia adquirit el novembre de 1990, en una subhasta a la sala Sotheby's, per gairebé 13 milions d'euros. Va ser el preu més alt pagat fins llavors per un treball d'un artista britànic.

Una herència polèmica 

'La resclosa' pertanyia, des de la mort del baró, a la col·lecció privada deCarmen Thyssen i la seva venda ha estat envoltada d'una forta controvèrsia. Norman Rosenthal, contrari a la subhasta del quadro, va dimitir com a patró de la Fundació Col·lecció Thyssen. Francesca d'Habsburg, filla del baró i membre també del patronat, tampoc ha aprovat la decisió de la seva madrastra, amb qui viu enfrontada per l'administració de l'herència del seu pare.

Notícies relacionades

Carmen Thyssen havia estat negociant amb el Ministeri de Cultura espanyol una possible opció de compra "més barata i a terminis", segons la baronessa, però aquesta possibilitat "no va fructificar".

Amb 'La resclosa' es van subhastar un altre mig centenar de pintures entre les quals hi havia obres mestres com 'Baigneuse', de Pierre-Auguste Renoir, i 'Un bust d'home amb gola i sombrero', deRembrandt.

Temes:

Tita Cervera Art