COMMEMORACIONS AUSTERES

Scrabble per recordar Tísner

Dilluns es commemora el centenari del naixement del polifacètic escriptor, impulsor de la versió catalana del popular joc

La celebració conjunta dels aniversaris de Tísner, Calders i Sales s'obrirà oficialment el dia 6 de juny

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Quatre centenaris d'escriptors catalans (els naixements d'Avel·lí Artís Gener (TísneriJosep Ferrater i Mora el 1912) i dos cinquantenaris (deLa plaça del diamant i deNosaltres els valencians) són un autèntic compromís en temps d'austeritat pressupostària. Motiu de sobres, a més de les relacions evidents entre tots ells, per agrupar-los. La primera fita, dilluns, 28 de maig, serà el centenari deTísner.Una celebració discreta, de moment.

Per començar, laInstitució de les Lletres Catalanes (ILC) s'ha avançat al programa conjunt de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona (o més aviat aquests últims s'han endarrerit, a l'ajornar l'inici de les seves accions fins al 6 de juny) amb un modest programa d'actes que obrirà, diumenge, 27 de maig de les deu a la una, una partida simultània deScrabbleen català al Palau Moja.Tísner,crucigramista entre les seves altres moltes dedicacions, va ser un dels impulsors de la versió en català d'aquest joc. Durant aquesta trobada es donarà a conèixer una acció sorpresa que apareixerà dilluns a les pàgines dels diaris que publiquen mots encreuats en català: EL PERIÓDICOAra, El País, El Punt Avui iLa Vanguardia.

La ILC també ha preparat una microexposició itinerant (Escriure en temps difícils: Avel·lí Artís Gener, Pere Calders, Josep Ferrater Mora i Joan Sales) i un cicle de conferències i lectures públiques, a partir del 5 de juny, a l'Ateneu Barcelonès.

Un portal, al juny

Com a balanç, no sembla gaire. Però l'austeritat pesa, però no tant. El gruix de la commemoració és el programa que, impulsat per la Conselleria de Cultura i l'Icub, es presentarà el 6 de de juny, recollit en el portalsalescalderstisner.cat que s'activarà aquest dia.

La comissària de la commemoració,Laura Borràs, explica que agrupar aquests tres escriptors té tot el sentit: "Tenen en comú l'experiència de la guerra i l'exili, tots tres van ser soldats al front i van reflectir l'experiència en els seus llibres, tots tres van anar a l'exili mexicà i van participar enQuaderns de l'exili, encara que les seves experiències van ser diferents. Tísner hi va ser 26 anys, Calders, 23, i Sales, 8. I mentre Calders no va deixar mai de viure mirant a Catalunya, el seu cunyat Tísner es va integrar molt més al territori que l'acollia".

Les commemoracions de Tísner es concentraran als mesos de maig i juny, les de Calders al setembre i les de Sales al novembre. Però tots tres compartiran el portal web, "en què apareixeran molts continguts i activitats en què s'ha implicat molt la societat civil i les famílies respectives: actes a les biblioteques i clubs de lectura, fototeca i mediateca, rutes literàries, testimonis d'escriptors que han estat influïts per ells...", explica Borràs.

Perfils a Twitter i Facebook

Notícies relacionades

El triple centenari ha auspiciat també diverses reedicions, com la recent deParaules d'Opòton el vell, de Tísner, a Labutxaca, en què narrava un al·legòric descobriment d'Espanya per indígenes mexicans. "Hi parla amb una ironia magnífica de les relacions entre Espanya i Amèrica i entre Espanya i Catalunya. És necessari, perquè pels seus múltiples aspectes estem una mica més allunyats de les seves obres", opina la professora de literatura de la UB.

De moment ja estan actius els perfils dels tres escriptors a Facebook (Joan Sales fa 100 anys  Avel.lí Artís Gener (Tísner) fa 100 anys i Pere Calders  ) i Twitter (@P_Calders  @Joan_Sales i@artis_gener )