MOSTRA SOBRE UN SÍMBOL DE L'INCONFORMISME

El primer rotllo de 36 metres on Jack Kerouac va escriure 'A la carretera' s'exposa a París

Una exposició recupera l'univers del referent de la 'generació beat' amb motiu de la presentació a Cannes de la pel·lícula homònima de Walter Salles

El rotllo on va escriure Kerouac la seva obra ’On the road’, en una imatge d’arxiu

El rotllo on va escriure Kerouac la seva obra ’On the road’, en una imatge d’arxiu / HARRY BAUMERT (AP)

2
Es llegeix en minuts

La peça estrella de l'exposicióL'epopeia, de l'escrit a la pantalla, que obrirà aquest dimecres a París, fins al 19 d'agost, és sens dubte la primera versió de la novel·la A la carretera A la carretera(On the road), queJack Kerouacva escriure sobre un rotllo de tèlex de 36 metres de llarg i 22 centímetres d'ample i que està considerat com el manifest de lageneració beat.

La presentació de la mostra coincideix amb la pròximaestrenade lapel·lículaOn the road, del brasilerWalter Salles, que competeix per la Palma d'Or alFestival de Cine de Cannesque comença aquest dimecres. L'emblemàtica obra deKerouac, un dels màxims referents delsbeats, juntament amb intel·lectuals i escriptors comWilliam S. BurroughsiAllan Ginsberg, es tracta en realitat, segons declara a Efe la comissària de l'exposició,Estelle Gaudry, de "fulls enganxats els uns als altres i adaptats a la mida de la màquina d'escriure". Segons el seu parer, lluny de buscar la transgressió, la intenció de l'autor era "simplement anar més ràpid, sense perdre energia creativa".

Com explicava el mateix escriptor el maig del 1951, un mes després d'acabarOn the road, el resultat va ser un únic paràgraf de 320 pàgines i 125.000 paraules, sense marges ni capítols, escrit a corre-cuita en només  20 dies, que, al ser desenrotllat sobre el terra, recordava a una carretera.

Símbol de diverses generacions

El llibre, que es va convertir en el símbol per a diverses generacions i ha estat traduït a tot el món, narra el viatge a la recerca de noves experiències per carreteres dels Estats Units i Mèxic dels jovesSal ParadiseiDean Moriarty. Al darrere hi ha el mateix Kerouac i el seu amic l'escriptorNeal Cassidy, el viatge real dels quals, a principis dels anys 50, va servir d'inspiració al primer.

Notícies relacionades

Segons la comissària,On the road, que narra les aventures i relacions dels membres delmoviment beatsense dissimular que alguns pseudònims, "abraça l'obra de poetes americans, comWhitmaniBlake, de clàssics francesos comProustiBalzac, o de literats russos".

La mostra pretén donar a conèixer "una sèrie de paisatges", el de la vida de Kerouac, el del seu amor per la literatura, el dels seus duels, i també el de la realització de la pel·lícula de Salles, explica Gaudry, per a qui l'obra de Kerouac "és fruit de l'anotació rigorosa de quatre anys d'aventures i converses". Amb ella, afegeix, "va saber parlar als joves, traduir les ànsies d'una generació, descobrir què passava fora del seu entorn i fugir del conformisme d'aquella època".