ÒBIT A LES LLETRES

Mor Maurice Sendak, autor del clàssic 'Allà on viuen els monstres'

L'escriptor i il·lustrador nord-americà va crear escola a l'incloure en els contes infantils el costat fosc de la naturalesa humana

Maurice Sendak.

Maurice Sendak. / MARY ALTAFFER (AP)

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Washington

El cèlebre autor nord-americà de literatura infantilMaurice Sendak, considerat un dels il·lustradors decontes més importants del segle XX, ha mort aquest dimarts als 83 anys en un hospital de Connecticut, a causa de complicacions derivades d'un vessament cerebral, segons ha informat el seu editor,Michael di Capua.

L'autor d'Allà on viuen els monstres, obra que el 1964 li va fer guanyar la prestigiosa medalla Caldecott i que segueix obtenint èxits de venda a tot el món, era conegut principalment pels contes infantils que ell mateix va il·lustrar. Segons els crítics, l'escriptor va fer escola, perquè no va limitar mai la seva obra a la fórmula convencional seguida per altres autors de contes infantils, sinó que també va presentar al petit lector el costat més fosc de la psique humana.

A més, Sendak també va demostrar a través de la seva feina que no l'incomodava trencar amb les tradicions de la literatura infantil nord-americana, com a exemple tenim els herois i heroïnes que va crear i que, contra el que dictaven les convencions, no eren ben educats sinó que podien ser tossuts i fins i tot desagradables. A part d'elogis, algunes de les seves obres també van suscitar controvèrsia, és el cas deLa cuina de nit, que al seu moment va ser censurada per un nu infantil en què alguns detractors van veure connotacions eròtiques.

Jungla poblada de monstres

Notícies relacionades

AAllà on viuen els monstres, que ha estat adaptat al teatre i al cine, Sendak explica la història de Max, un nen que s'embarca en una passejada per la seva imaginació, una extensa jungla poblada per monstres. El llibre, un clàssic de la literatura infantil, va aconseguir un volum de vendes superior als 19 milions d'exemplars el 2009.

Entre la seva enorme obra literària hi figuren contes comOutside Over There(1981),El letrero secreto de Rosie(1960),Dídola, pídola, pon!(1967) iMinibiblioteca(1962).