EL RECONEIXEMENT D'ÒMNIUM CULTURAL

Josep Massot i Muntaner, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2012

L'historiador i editor rep el guardó per "ser un model exemplar de dedicació a la cultura catalana"

Josep Massot i Muntaner, premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2012.

Josep Massot i Muntaner, premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2012. / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts

L'estudiós i investigadorJosep Massot i Muntaner (Palma, 1941) és el nouPremi d'Honor de les Lletres Catalanes. El jurat ha escollit almonjo de Monstserat idirector de Publicacions de l'Abadia de Montserrat per "ser un model exemplar de dedicació a la cultura catalana". I també per la seva qualitat de mallorquí. Per Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, l'entitat promotora del guardó, el premiat és un "savi especialment necessari per al país en un moment en què necessitem la perspectiva dels que coneixen la història perquè ens il·luminin amb la seva sapiència". Pel jurat la figura de Massot és, pel seu "treball d'erudit, un model que val la pena divulgar".

Notícies relacionades

El nou Premi d'Honor de les Lletres Catalanes es va llicenciar en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona (1962) i va cursar estudis de llengua i literatura amb R. Aramon i Serra i Joaquim Molas. També té estudis eclesiàstics d'humanitats, de filosofia i de teologia. Des del 1971 és director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Els seus treballs d'investigació destaquen en els àmbits de l'aportació de l'Església, tant catalana com mallorquina, a la cultura catalana i en guerra civil a Mallorca. A més, ha fet estudis sobre escriptors i erudits catalans dels segles XIX i XX, i sobre cultura popular, seus són els 12 volums delCançoner de música popular.

En la seva trajectòria com a activista cultural destaquen les seves responsabilitats com a director durant molts anys de la revista internacionalStudia monastica. Actualment dirigeixSerra d'Or iRanda. A més, forma part del consell de redacció deLlengua & Literatura (que va fundar el 1986), d'Estudis Romànics, i d'Els Nostres Clàssics.