amb el director Philippe Le Guay

Carmen Maura, César a la millor actriu de repartiment per 'Les femmes du 6ème étage'

Era la segona vegada que l'actriu optava al màxim guardó del cine francès, després de ser nominada el 1996

L'acadèmia del cine francès premia 'The artist' però no la seva estrella

Carmen Maura, recollint un premi Cesar el febrer del 2012.

Carmen Maura, recollint un premi Cesar el febrer del 2012. / BENOIT TESSIER (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / París

L'actriu espanyola Carmen Maura ha aconseguit aquest divendres elpremi César del cine francès a la millor actriu de repartiment del 2011 per la seva interpretació aLes femmes du 6ème étage(Les dones del sisè pis), del director Philippe Le Guay. Es tracta de la segona vegada queMauraoptava al màxim guardó del cine francès, després de ser nominada també com a millor actriu secundària el 1996 perLe bonheur est dans le pré (La alegría está en el campo), d'Étienne Chatiliez. En aquesta ocasió, Maura interpreta la matriarca d'un grup de criades espanyoles establertes a París als anys 60.

Tan sols 48 hores abans de la cerimònia dels Oscars, el cine francès va celebrar divendres a la nit la seva gran festa amb l'entrega dels César premiant The artistamb sis recompenses, entre elles la del millor film i director, però no la seva estrella, Jean Dujardin. Per la seva magistral interpretació en aquest agosarat film mut en blanc i negre, l'actor francès ha rebut nombrosos premis i ha estat nominat per l'acadèmia de Hollywood. El César al millor actor ha recaigut sobre Omar Sy per la seva interpretació aIntouchables, comèdia d'Eric Toledano i Olivier Nacache. Basada en la història real d'un tetraplègic i el seu cuidador, aquesta pel·lícula realitzada amb una pressupost de 10 milions d'euros, ha batut tots els rècords de taquilla a França amb més de 19 milions d'entrades.

Candidat als Oscars

Diumenge, en la cerimònia dels Oscars, Dujardin, de 39 anys, es podria convertir en el primer francès que obté l'estatueta al millor actor, quatre anys després de l'Oscar a la millor intèrpret aconseguit per la seva compatriota Marion Cotillard magistralment transformada en Édith Piaf aLa vie en rose. Oblidada fins ara entre la seixantena de premis rebuts perThe artistarreu del planeta, la seva companya de repartiment, Bénérice Béjo, s'ha emportat el César a la millor actriu. El marit de la intèrpret i director de la pel·lícula, Michel Hazanavicious, ha rebut el César al millor realitzador perThe artist,que també ha rebut el de millor decorat, música i fotografia. Hazanavicious ha dedicat el premi als que van creure en “un projecte que ningú volia” i que va costar molt de tirar endavant. 

El César a la millor adaptació ha estat per a Yasmina Reza i Roman Polanski perLe roi du carnage, premi que va recollir Kate Winslet. Presidida per Guillaume Canet, la 37a cerimònia dels César va retre homenatge a l'actriu deTitanic. La favorita de la cerimònia, Polisse, de Maïwenn, amb 13 nominacions enfront de les 10 deThe artist i les 9 d'Intouchables, s'ha hagut de conformar amb dos César, mentre que el film políticL'exercice de l'Etat s'ha emportat el de millor guió, millor so i millor actor secundari (Michel Blanc).

La crisi se li posat meravellasament bé al cine francès. L'entrega dels premis César culmina un any en què les produccions gal·les --més de 200 films estrenats el 2011-- han batut rècords de taquilla, amb 215,6 milions d'entrades venudes. Davant de les produccions estrangeres, bàsicament dels EUA, ha ocupat el 41,6% del mercat. Les sales han conegut una freqüentació sense precedents des del 1967. El 2011, el 67,5% de la població ha entrat almenys una vegada al cine.

Maura, nerviosa

Tot i tenir una llarga trajectòria, Carmen Maura no va poder evitar posar-se especialment nerviosa a l'escenari. "No m'ho podia creure, en els premis a Espanya no em poso mai així, no m'ho esperava gens", va dir a Efe poc després de rebre'l, indicant que encara que aquest guardó no suposa la seva consagració en la cinematografia francesa, deixa clar que aFrança ja se l'estima "una mica". Rep aquest premi, va assegurar, com un reconeixement als 20 anys que fa que treballa al país, on segons va afegir després a la sala de premsa ha "après a conèixer la gent del cine" i és un lloc on li encanta rodar per poder parlar francès."Estic molt orgullosa de ser una actriu espanyola però sento que formo part de la família del cine francès i m'agrada. Em sento molt bé entre vosaltres", va assenyalar al recollir el guardó.

Notícies relacionades

"He après a conèixer-vos. Som molt diferents, però us conec, m'hi he acostumat, no m'afecta si em trobo amb algú molt estressat", va fer broma davant la premsa francesa, en un discurs en francès en què se li van escapar paraules en castellà. Maura, que diu que en aquestes dues dècades a França ja té prou confiança per rodar-hi, va arribar a la cerimònia directament des de Deauville, on treballa a les ordres de Jérôme Enrico en la pel·lículaPaulette, una comèdia "molt divertida".

L'interès de la seva compareixença va estar centrat també en la seva relació actual amb el director Pedro Almodóvar, amb qui va dir que ha passat "moments meravellosos", però amb qui no sap si tornarà a rodar. "Hem fet junts set pel·lícules, suposo que ja n'hi ha prou. Amb l'edat sento que totes les actrius volen treballar amb ell, m'estimo més treballar en coses que la gent no vol", va indicar la madrilenya. "Vaig treballar aVolver(l'última vegada) i la relació va ser fàcil, com en els primers temps, però no som gaire amics ara, crec que ell també vol treballar amb altres actrius", va rematar en aquesta intervenció.