HOMENATGE a un autor clau del cineMA nord-americà

40 anys de Spielberg

La Cinemateca de París dedica una gran retrospectiva al director d''E.T.'

Steven Spielberg, en el rodatge de ’Cavall de guerra’, el seu últim film, amb l’actor Jeremy Irvine.

Steven Spielberg, en el rodatge de ’Cavall de guerra’, el seu últim film, amb l’actor Jeremy Irvine. /

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

Coincidint amb la preestrena a París del seu últim film,Cavall de guerra(en sales a partir del 17 de febrer), el director nord-americà Steven Spielberg va obrir ahir la retrospectiva de la Cinemateca de la capital francesa dedicada als seus 40 anys de cine amb una classe magistral. L'audiència va rebre amb una gran ovació el realitzador que va revolucionar el setè art des de la seva primera pel·lícula,El diablo sobre ruedas(1972), una nova i enèrgica visió del gènere de terror.

Presentat per Costa Gavras com el millor director de la seva època, Spielberg, de 66 anys, va parlar de qüestions com la dificultat que ha representat rodar amb cavalls per explicar la història de Joey, èquid enviat al front durant la primera guerra mundial i capturat pels alemanys, o de la importància de rodar sempre amb el mateix equip. «Creure que una pel·lícula és un producte, com es considera a Hollywood, és un escàndol», va declarar el director, a qui li agrada treballar de pressa «no per economitzar», sinó per mantenir-se «concentrat».

TRES VISIONS / Amb una exhaustiva retrospectiva de la seva obra, que finalitzarà el 3 de març, la Cinemateca de París culmina un cicle consagrat a tres visions personals del cinema i de la societat nord-americana: la de Clint Eastwood, la de Robert Altman i la de Steven Spielberg. Els 40 anys de carrera d'aquest últim, definit pel director Serge Toubiana com un dels «emperadors del cine», s'analitzaran a través d'una vintena dels seus films i d'una sèrie de conferències d'especialistes en el treball del realitzador que ha «redefinit, amb èxits planetaris, les regles de l'entreteniment i de la cinematografia moderna».

Notícies relacionades

Des que es va crear, el 2005, la Cinemateca de París va batre el 2011 el seu rècord de públic, amb més de mig milió d'assistents a les projeccions i exposicions, l'última dedicada a l'univers de Stanley Kubrick. La institució espera mantenir aquesta tònica amb la retrospectiva de Spielberg, en la qual posa en relleu la seva capacitat d'innovació tant a nivell estètic com en la manera d'explicar les històries.

Amb el seu primer gran èxit,Tiburón, va inaugurar una nova era del cine popular barrejant el thriller amb l'horror. Fins que va arribar Spielberg, els alienígenes eren éssers terribles i amenaçants. Això va canviar amb E. T., l'extraterrestrei Encontres a la tercera fase, on va introduir el misteri i l'espiritualitat en el cine fantàstic. Amb Salvar al soldado Ryan, va aportar una nova manera de filmar la violència del front bèl·lic; i amb Les aventures de Tintín: El Secret de l'Unicorn,ha anat més lluny en la seva passió per les noves tecnologies. Un cop més, imposant la seva creativitat.