El millor del 2011 d'iCult

Els millors restaurants de l'any

1
Es llegeix en minuts
PAU ARENÓS / Barcelona

1. TIQUETS Paral·lel, 164 LA 'CIRCUINA' DEL PARAL·LEL

Els Adrià -sobretot, l'Albert, el rei Albert- i els Iglesias han portat la circuina a aquell Paral·lel de les coristes. Les cuixes segueixen alçades però ara són de pernil de toro, ventresca de tonyina amb massatge d'ibèric. Hipertapes, la cuina xou, més difícil encara. La ment esponjosa d'Albert continua gotejant: al desembre ha creat 16 plats. I ha agitat la cocteleria 41º, repensada com a Experiencie per a les tapes postbullinianes.

2. CAFÉ EMMA Pau Claris, 142

El gust pels cargols amb mantega, el tartar tallat a ganivet i les patates fregides sense congelar. El bullici, el cambrer amb davantal i el somriure de D'Artagnan. El vell bistrot -que a Barcelona es va metamorfosar en modern bistronòmic- a l'Eixample de la mà del local Romain Fornell i de l'estranger Michel Sarran. Emma, Madame Bovary, Gustave Flaubert i el mòrbid i sensual pastís tatin.

 

3. LA PEPITA Còrsega, 343

Un dels puntals del model Barcecuina: la lleugeresa i la intrepidesa. Llocs sense espessor, garatgers, taperies, barres. A l'escollir el projecte de Sergio Andreu i Sofia Boixet, els seus bocates (les pepites, entrepans transsexuals o transbocates) i les tapalates, hi queden incloses altres estrenes menudes: Vint-i-un plats, Norte, Betlem, La Forquilla. 'Què tenen en comú? Actuen com a partisans.

4. ALMA Mallorca, 271

Amb menys empenta, els hotelers encara confien en els cuiners. És el cas de Joaquín Asenjo, amo de l'Hotel Alma, i Sergio Humada, el jove xef que va mamar -i és literal- la mamia de la nova cuina basca. Amb altura, encara que en una planta baixa, el segon restaurant de Javier i Sergio Torres, Dos, també en un hotel, el Me. Són top el bacallà al pilpil (Alma) i les costelles glacejades (Dos).

5. SAGÀS Pla de Palau, 13

Notícies relacionades

«Xef famós s'ofereix a assajar amb salsitxa de frankfurt». Perquè a Barcelona ja no hi ha lloc per a cap altra hamburguesa dissenyada per un aristoxef. Sagàs d'Oriol Rovira (cap d'Els Casals) sobrepassa l'oferta burger i serveix altres entreteniments panificats, com els famosos brioixos amb cansalada amb què David Chang es va fer cèlebre a Nova York. També amb oferta bocatil generalista i luxosa, Fastvínic.