GUARDONS LITERARIS

Jordi Sierra i Fabra guanya el Premi Barcanova amb 'L'estrany', una novel·la juvenil sobre la falta de llibertat

Francesc Gisbert, finalista amb el conte infantil 'De rondalla'

Jordi Sierra i Fabra, al seu domicili de Barcelona.

Jordi Sierra i Fabra, al seu domicili de Barcelona. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

El veterà i prolíficJordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947) suma un nou guardó a la trentena que ja atresora al llarg de la seva carrera, entre ells el Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. En un acte celebrat a la Casa de Convalescència de Barcelona, ha rebut elPremi Barcanova, dotat amb 22.000 euros, per la novel·la juvenilL'estrany, una obra sobre la falta de llibertat i el poder de la fantasia per superar-la.

El jurat ha destacat el seu equilibri entre "la duresa, la naturalitat de la vida quotidiana, l'alegria de la infància i l'acció de l'aventura". En el mateix acte, que ha comptat amb la presència delconseller de Cultura,Ferran Mascarell, s'ha anunciat l'obra finalista (dotada amb 7.000 euros),De rondalla, un conte infantil de l'escriptor i professorFrancesc Gisbert (Alcoi, 1976).

Sierra i Fabra, un escriptor que ha venut 10 milions de llibres i que ha estat traduït a 30 idiomes, tot un referent en la literatura infantil i juvenil, ha construït una crua dissecció d'una dura i cruel dictadura (podria ser qualsevol). El protagonista és el Daniel, un jove amb somnis i esperances, que sobreviu precàriament amb la seva mare mentre el seu pare està empresonat per un règim militar.

Un avi a qui lloguen una habitació es converteix en una obsessió per al xaval quan aquest li descobreix llibres prohibits, comMoby Dick, però més encara quan veu que la seva coixesa es deu a una cama de metall en la qual guarda papers misteriosos. A partir de llavors la seva fantasia es dispara fins al punt de creure que els extraterrestes vindran a buscar-lo, una forma de fugir de la dura realitat faltada de llibertat i sobrada de pors i amargures.

La màgia d'explicar històries

Notícies relacionades

Per la seva part,Francesc Gisbert narra aDe rondalla les aventures de l'Arnau, un estudiant que busca feina de cangur per pagar-se la carrera i que coneix l'Alícia, una nena molt especial que cada nit li demana que li expliqui un conte. Un relat que recupera la màgia d'explicar històries.

El Premi Barcanova, convocat per l'editorial del mateix nom i que aquest any celebra el desè aniversari, té com a objectiu fomentar la creació literària en llengua catalana amb obres dirigides al públic infantil i juvenil. En anteriors edicions ha reconegut a autorscom Carles Sala, Maria Carme Roca iSanti Baró.