FESTIVAL DEL 12 AL 14 DE JULIOL

Radiohead oferirà al Bilbao BBK Live l'única actuació a Espanya el 2012

La banda britànica és el primer cap de cartell confirmat del certamen, que en l'última edició va tenir com a gran estrella Coldplay

Els components de Radiohead.

Els components de Radiohead.

1
Es llegeix en minuts

La banda britànicaRadiohead actuarà en la pròxima edició delBilbao BBK Live, del 12 al 14 de juliol, en la que serà la seva única actuació de l'any a Espanya. Radiohead està considerat com un dels grups més influents de la dècada dels anys 90, especialment gràcies al seu discOK Computer (1997), una de les referències que van marcar elpostrock.

La banda deThom Yorke ja va triar Bilbao el 2001 com a una única ciutat espanyola de la gira de presentació del disc que va treure aquell any,Amnesiac. Radiohead és el primer cap de cartell confirmat per l'organització del Bilbao BBK Live per al 2012, després de l'èxit de públic de la passada edició, que va tenir com a estrella principalColdplay.

Radiohead ha venut fins ara més de 30 milions de discos a tot el món i ha publicat vuit àlbums d'estudi. Figura, a més, entre les bandes que més consens han generat entre la crítica especialitzada en les últimes dues dècades i els seus discos dels anys 90 han marcat tota una generació posterior de músics al Regne Unit, des d'intèrprets de jazz i rhythm & blues fins a artistes d'electrònica i hip-hop.

'Creep' i altres clàssics

Els cinc components de la banda --Thom Yorke, els germansJonny iColin Greenwood,Ed O'Brien iPhil Seway-- es van conèixer a l'escola privada Abingdon (Oxfordshire, Anglaterra). Amb el nom d'On a Friday, únic dia de la setmana que podien assajar al saló de música de l'escola, van anar creixent en popularitat en Oxfordshire i a començaments dels 90 la discogràfica EMI es va interessar per ells.

Notícies relacionades

A instàncies del que seria el seu nou segell, van canviar el nom de la banda pel de Radiohead, que van agafar prestat de la cançó de Talking Heads del 1987. El 1993 va arribar el debut del grup amb la publicació de 'Pablo Honey', que conteniahits, avui dia clàssics, comCreep,Anyone can play guitar oVegetable.

Després van venirThe bends (1995) i l'aclamatOK computer (1997), i temes comHigh and dry,Fake plastic trees,My iron lung,Karma police,No surprises iParanoid android, que van passar a enriquir el repertori de Radiohead. En l'última dècada han editatKid A (2000),Amnesiac(2001),Hail to the thief (2003) iIn rainbows(2007), discos en què han coquetejat amb estils tan dispars com l'electrònica o el jazz. El seu últim treball es diuThe king of limbs i va veure la llum la primavera passada.