Nova tendència en l'àmbit de la producció

Els fans són els mecenes

El 'crowdfunding' o finançament múltiple troba nous adeptes en la indústria cultural

El sistema de finançament múltiple 'crowdfunding' permet als fans convertir-se en productors executius d'iniciatives que d'una altra manera difícilment veurien la llum. El seguidor, a més, té recompenses. En el cine, el film 'El cosmonauta' ha aconseguit 255.000 euros, la segona o tercera xifra més alta registrada amb aquest sistema. Els seus tres joves directors l'estrenaran gratis a internet.

El grup de música Canteca de Macau explica el ’crowdfunding,’ una altra manera de finançar projectes a través de cooperació col·lectiva. / periodico

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Cada vegada més músics converteixen els seus fans en autèntics mecenes per publicar discos o poder anar-se'n de gira en condicions. Fer el salt a les discogràfiques i eliminar intermediaris els suposa una independència i una bombolla d'oxigen que els ajuda a tirar endavant. Internet és l'eina indispensable. I els seus admiradors, convertits en els productors executius de les seves propostes, aconsegueixen a canvi compensacions exclusives segons les seves aportacions. Elcrowdfundingno és un invent d'aquest any. El grup britànic Marillion (considerat el pioner) així com la directora i compositora Maria Schneider (la primera que va guanyar un Grammy amb un àlbum gravat mitjançant aquest sistema) fa temps que demostren l'èxit de l'estratègia. I a Espanya la fórmula ha propiciat resultats que ni els mateixos protagonistes sospitaven.

Miquel Gil ha finançat el seu nou disc,X marcianes,amb els 12.200 euros que va reunir en 40 dies, el temps que marca la plataforma que va utilitzar, Verkami. Va enviar el seu projecte a aquesta empresa de Mataró i al cap de 10 dies li van respondre que l'acceptaven. «El més curiós és que fins i tot vaig superar la xifra de recaptació inicial, que era de 10.000. Va ser estressant perquè llavors era la més alta que s'havia demanat. Però vaig batre el rècord. I quan faltaven 3.000 euros, al meu bloc els fans parlaven en plural: '¡Estem a punt!' Va ser molt emocionant», explica.

ADÉU A LES TIRANIES / «La paraula crisi no ha de ser negativa. Una cosa és el fracàs del sistema capitalista i una altra el canvi de l'analògic al digital i les seves conseqüències positives: enregistrar a baix cost, acabar amb la tirania de les radiofórmules, substituir les discogràfiques i conselleries de cultura de torn i dirigir-te tu directament al públic. Elcrowdfundingestà canviant tots els paràmetres de la indústria», constata Gil.

Els seus seguidors més generosos (els que van aportar 1.000 euros) s'emporten de premi un concert a casa seva per a 30 persones i un disc per a cada un. A Gil li han sortit quatre d'aquestes actuacionscasolanes. La primera va ser fa just una setmana. «Quina aventura. Era la primera vegada que feia un recital privat i em va encantar».

Un altre artista que ha apostat pel micromecenatge és Cesk Freixas. «És la millor manera de prescindir d'entitats financeres i poder gestionar de manera coherent i conseqüent el teu projecte. Crec en la transparència, la sinceritat i l'acció cooperativa, i elcrowdfundingparteix d'aquests valors. Després de l'etapa d'abús i especulació de la indústria discogràfica ara toca reordenar, desconstruir i tornar a estructurar el sector», assegura el cantautor de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès). Gairebé 500 mecenes van aportar els 10.847 euros amb què comprarà el material necessari per gravar el seu quart disc, editarà una primera edició, en farà la promoció i organitzarà els concerts.

Una dada que tranquil·litza el fan mecenes és que només si el projecte arriba amb èxit al seu objectiu de finançament rep el càrrec al seu compte corrent dels diners que hi aporta. I que no cal fer un gran desemborsament.

Notícies relacionades

Si, per exemple, la xifra és de 10 euros, el premi serà la descàrrega digital anticipada de l'àlbum i una foto seva a la portada, «això acredita que realment s'ha convertit en productor executiu de la història», explica Ana Saboya, la cantant del grup madrileny Canteca de Macao. La banda ja va fitxar per una multinacional a condició de continuar regalant el seu disc a la seva web. Però ara s'ha apuntat a la plataforma Lánzanos perquè els sembla «una forma molt més justa que l'habitual, en què ets tu qui decideixes i el públic, qui realment vol que el teu projecte tiri endavant».

UN DOCUMENTAL / El grup gravarà al mateix temps que el disc un documental que narrarà «tota aquesta aventura; una mena dereality», explica Saboya, entre rialles. De fet, Canteca de Macao ja va gravar un vídeo en què explica amb «pinzellades d'humor absurd» en què consisteix elcrowdfunding(el podeu veure a la web d'EL PERIÓDICO). La cantant es declara fan «absoluta» d'aquest sistema, però no creu que suposi «la mort definitiva de les discogràfiques. Les vies convencionals tenen una llarga vida encara».