flamenc català

Las Migas inicien una nova etapa sense Sílvia Pérez Cruz

Actuaran encara amb la formació original a l'amfiteatre de Montjuïc dins del Grec

Las Migas el 2004. Des de l’esquerra, Silvia Pérez Cruz, Lisa Bause, Isabelle Laudenbach i Marta Robles.

Las Migas el 2004. Des de l’esquerra, Silvia Pérez Cruz, Lisa Bause, Isabelle Laudenbach i Marta Robles. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
LUIS TROQUEL
BARCELONA

Era un secret a crits entre la gent més pròxima. Qüestió de mesos que al final han estat anys. Tant creixia la projecció del grup flamenc Las Migas i, a la vegada, la de la seva versàtil vocalista en altres projectes que es feia impossible compatibilitzar-ho tot. El desenllaç ja té data: Sílvia Pérez Cruz abandonarà a finals de juliol el quartet per poder atendre l'excel·lent acollida de la seva eventual unió al trio de Javier Colina, i, sobretot, centrar-se en el seu projecte en solitari amb cançons pròpies. Però Las Migas seguiran. Conscients que substituir Sílvia Pérez Cruz era missió impossible, han optat per obrir nous horitzons a l'escollir una veu de molt diferent metall i característiques interpretatives, la de la catalana Alba Carmona.

Impossible no parlar d'orígens quan es tracta de Las Migas. Com un reflex de la Barcelona més cosmopolita, la singularitat que crida més l'atenció d'aquesta formació radica en la seva pluralitat. Tres d'elles es van conèixer estudiant a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC): les guitarristes Marta Robles (sevillana d'àmplia formació clàssica ijondobagatge) i Isabelle Laudenbach (que va deixar la Bretanya francesa per viure el flamenc de primera mà), i la cantant Sílvia Pérez Cruz (empordanesa de Palafrugell, que encara que no s'ha considerat maicantaoracaptura en les seves maneres l'essència flamenca i des dels inicis ja tocava el caixó). Una d'elles coneixeria casualment Lisa Bause, alemanya d'ànima zíngara que completaria l'improvisat quartet tocant el violí i l'acordió.

Notícies relacionades

El que va néixer com una trobada fortuïta per a un projecte concret maduraria concert a concert en entitat pròpia. Però això només s'entreveia quan van gravar com una experiència puntual la seva primera maqueta per enviar-la a un concurs de l'Institut de la Joventut. I el van guanyar. El 13 de maig del ja llunyà 2004 es van enfilar per primera vegada juntes en un escenari d'un bar de La Ribera i no obstant el seu primer i únic disc,Reinas del matute, no va sortir fins al maig de l'any passat. Entre una cosa i una altra infinitat d'actuacions van cisellar a poc a poc un so especial; una delicadarara avisflamenca amarada de diferents estils i alè mediterrani.

ÈXIT DINS I FORA / El mes de gener passat abarrotaven el Palau de la Música i la demanda a fora i a dins de les nostres fronteres va endarrerir l'obligada reestructuració del grup. Tot i que encara en diverses actuacions comptaran amb la veu de Sílvia Pérez Cruz. Entre les més destacades, el seu retorn al festival madrileny Suma Flamenca, un concert a Cartagena dins del cicle La Mar de Músiques i, el pròxim 15 de juliol, un altre a l'amfiteatre del Grec amb la participació especial de labailaoraRafaela Carrasco. I encara dues dates més: una el 24 del mateix mes a Canovelles i, ja l'última, el 29 a la ciutat alemanya de Nuremberg.