EL DIA DEL LLIBRE

El Sant Jordi més incert espera una mica de llum en la tempesta

Espinosa, Hessel, Punset, Auel, Marías, Solsona, El Hachmi i Gironell, favorits

Els llibreters, després d'un trimestre negre, confien que el temps doni una treva

Compradors anticipats a l’Abacus de l’Hospitalet.

Compradors anticipats a l’Abacus de l’Hospitalet. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Pot ser una tempesta perfecta: el 2011 les vendes de llibres han baixat, el dia de Sant Jordi que llibreters i editors necessiten més que mai per quadrar els comptes cau en Dissabte Sant, amb els lectors de vacances, i el temps amenaça pluja. O pot obrir-se un clar enmig de les nuvolades: la tradició pot pesar més que la crisi, la previsió meteorològica d'última hora apuntava que les pluges poden ser a penes algun xàfec entre calma i calma i la fluixa operació sortida d'ahir potser indiqui que s'ha quedat gent a casa, disposada a baixar al carrer i no faltar a la festa cívica més espontània de l'any. Fins i tot els moviments dels turistes potser poden portar compradors locals o de la resta d'Espanya a descobrir llibreries en llocs insospitats. Méspotserque mai, en el Sant Jordi més incert.

Per no saber-se, no se sap ni on són els lectors. Potser alguns, fins i tot, van tornar ahir a les seves ciutats cansats de passar diversos dies en un apartament veient núvols. «Hi haurà fluxos de públic molt diversos. Els llibreters del centre de Barcelona tenen la impressió que hi ha molta gent de la resta d'Espanya, una llibretera de Palamós em va dir que estava encantada... ja veurem», explica la directora editorial del Grup 62, Ester Pujol. «Crec que punxarà més l'àrea metropolitana que el centre de Barcelona, on sempre hi ha moviment. Pot ser que hi hagi gent de Barcelona en altres llocs, però també que gent d'altres comarques aprofiti que aquest any no és laborable per passar un Sant Jordi a Barcelona», vaticinava el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré.

UNA FLUIXA PRÈVIA / L'any que s'especulava amb un Sant Jordi avançat, les coses no han anat exactament així. «Estem venent, no és un desastre, però els dies previs han anat per sota de l'any passat», avaluava ahir el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura. «A veure què fa el temps», afegia. Com tots, venedors, editors i lectors.

LA PREVISIÓ DEL TEMPS / El Meteocat es va sumar també ahir al suspens. Al matí preveia xàfecs lleus, moderats o forts, fins i tot amb calamarsa, a qualsevol lloc de Catalunya, sobretot al sud. En la seva actualització de la tarda millorava la previsió per a la costa i centrava el perill de pluja a les zones muntanyoses i, a la tarda, a les comarques pròximes. Potser.

¿I si al final poden més els clars que els núvols, en tots els sentits? ¿I la festa ho aguanta tot? «Sant Jordi és impressionantment poc modificable, marca l'inici de la primavera, és una festa que uneix cultura i amor, amb una part identitària, multitudinària, que se celebra a tot el país encara que el mirem sovint amb ulls centralistes...», opina Ester Pujol.

ELS FAVORITS PER TRIOMFAR / La incertesa és menor, però també existeix, a l'hora de fer vaticinis sobre quins seran els llibres més venuts. Aquest any no hi ha un Larsson o un Zafón que s'ho hagi de menjar tot, i les eleccions dels lectors s'espera que siguin més variades. Però ja hi ha autors i tendències que destaquen des de fa dies. Un símptoma del moment econòmic és que entre els candidats a vendre més figuren¡Indigneu-vos!,el volum de Stéphane Hessel que crida a no resignar-se (i que amb el descompte que es farà avui costarà 4,50 euros), i diversos títols de butxaca comPa negred'Emili Teixidor, revitalitzat per l'èxit de l'adaptació cinematogràfica, o els dos primers llibres d'Albert Espinosa, arrossegats per la força deSi tu em dius vine, ho deixo tot... però digue'm vine, candidat al podi en català i castellà.

Notícies relacionades

El manifest de Hessel i els sentiments d'Espinosa tindran diversos acompanyants clars en el lloc més alt del podi: Eduard Punset, un any més; Javier Marías ambLos enamoramientos;la reconstrucció cavernícola de Jean M. Auel; les novel·les històriques de Chufo Lloréns, Jordi Molist i Martí Gironell;La caçadora de cossosde Najat el Hachmi iL'home de la maletade Ramon Solsona (¿repetirà un bon Sant Jordi el llibre en català?); les aventures esotèriques de Javier Sierra i la gran novel·la d'Haruki Murakami, en un Sant Jordi que tindrà moments per al record de la tragèdia del Japó. ¿Hi haurà títols impulsats amb el boca a boca que donin la sorpresa literària d'última hora, com va passar amb Jordi Puntí l'any passat? Eduard Márquez té números...

Una altra incògnita. «Les editorials han estat més prudents que mai amb els tiratges que han fet, i hi pot haver llibres que s'esgotin», adverteix Daura. Això sí, els lectors encara no se sap si apareixeran, però els primers espases del llibre espanyol i català s'han quedat disciplinadament sense vacances i demà estaran firmant exemplars, plogui o faci sol.