LES RETALLADES A LA POLÍTICA CULTURAL

Ferran Mascarell congela l'obertura de nous museus

El conseller posa en quarantena la data d'obertura dels centres d'Història Natural, Societat, Disseny, Còmic i Castellers

Cultura reafirma al Parlament les retallades del 10%, que aniran del 10% al 20% en institucions culturals en què participa la Generalitat

Mascarell, durant la compareixença al Parlament.

Mascarell, durant la compareixença al Parlament. / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet en la seva primera compareixença al Parlament un pas més en la concreció dels seus objectius a mitjà i llarg termini. I també en les retallades immediates a les quals obligarà la situació econòmica de la Generalitat.

La reducció de la despesa del seu departament, del 10% com en el conjunt de l'Administració, serà encara més gran, d'entre el 15% i el 20%, en les seves aportacions a les grans institucions culturals que comparteix amb altres administracions. I tindrà algunes conseqüències immediates, a més de l'estalvi dràstic en la despesa corrent, en forma de congelació, retard o replantejament de noves instal·lacions museístiques.

Gran pacte cultural

Notícies relacionades

Segons Mascarell, el projecte de Museu de la Societat, que integraria els d'Història de Catalunya, Arqueologia i Etnologia, quedarà "congelat" durant el 2011; el calendari d'obertura del nou Museu de Ciències Naturals al Fòrum es podria endarrerir respecte al previst (març del 2011) per l'Ajuntament de Barcelona, i queden subjectes a estudi els futurs museus del Còmic (Badalona), Castellers (Valls) i fins i tot el Disseny Hub Barcelona.   

Mascarell ha reiterat també davant els diputats alguns plantejaments que ja va avançar en roda de premsa el 2 de febrer passat, com l'oferta d'un gran pacte cultural a la resta de partits i al sector privat, l'eliminació de duplicacions en l'administració, la necessitat de buscar mercats exteriors a un sector creatiu però amb un mercat interior feble i la necessitat d'incrementar el pressupost de cultura però, això sí, a 10 anys vista.