GUARDONS

Àngels Margarit rep el Premio Nacional pel seu «llenguatge propi»

El reconeixement de Cultura arriba en el 25è aniversari de la companyia Mudances

Àngels Margarit, el dia 3, al Mercat de les Flors, on va presentar una retrospectiva de la seva obra.

Àngels Margarit, el dia 3, al Mercat de les Flors, on va presentar una retrospectiva de la seva obra. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

les noces d'argent de la coreògrafa Àngels Margarit amb la seva companyia Mudances van rebre ahir un nou regal. Va ser la concessió del Premio Nacional de Danza del ministeri de Cultura, en la modalitat de creació i dotat amb 30.000 euros. L'artista de Terrassa tanca així un any molt especial, ja que el Mercat de les Flors li va dedicar entre l'agost i el novembre una àmplia retrospectiva de la seva obra per aquest 25è aniversari.

«Per la seva trajectòria com a creadora d'un llenguatge coreogràfic i estil propis que no ha deixat d'enriquir amb una constant tasca d'investigació; i pel seu reconeixement internacional i per la seva generositat en la formació de creadors contemporanis». Aquest va ser l'argument del jurat, del qual formava part Pep Ramis, de la companyia Mal Pelo, guardonat en aquesta mateixa categoria l'any passat.

Margarit va manifestar la seva sorpresa amb la concessió del Premio Nacional, que ha coincidit amb el final d'una llarga gira per aquests 25 anys de Mudances. La retrospectiva, segons la coreògrafa, li ha servit per explorar en la seva faceta de pedagoga al treballar amb noves generacions de ballarins. «Treballar amb ells m'ha fet veure que les peces són molt vàlides i actuals i que guanyen perquè els aporten un aire molt fresc», va dir en declaracions a Efe.

Notícies relacionades

GRAN CARRERA / El Premio Nacional no fa sinó ratificar una trajectòria que ja ha estat recompensada amb guardons com el Nacional de Dansa de Catalunya, que ha rebut en tres ocasions (1984, 1986 i 1999), o el Ciutat de Barcelona de les arts escèniques (1993). Margarit pertany a la primera generació de ballarins sorgida, a finals dels 70, de l'Institut del Teatre. L'artista va formar part durant cinc anys del col·lectiu Heura abans de fundar el 1985 Mudances.

Des de les seves primeres coreografies, Mudances (1985) i Kolbebasar (1988), va entrar al circuit internacional de dansa. Entre els seus immediats projectes, figura muntar una peça per a la Compañía Nacional de Danza que s'estrenarà al juny.