NOU FORMAT

Llibres molt de butxaca

Ediciones B llança demà els Librinos, de la mida d'un petit bloc horitzontal i text molt llegible

A Holanda, el país on fa un any es va estrenar aquest format nou, se n'han venut 400.000 exemplars

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / EDWIN WINKELS
BARCELONA

Els detractors del llibre electrònic al·leguen que difícilment desbancarà un objecte gairebé perfecte com el llibre imprès. Però fins i tot en el món del paper hi ha marge de millora. Fins i tot per reinventar el llibre de butxaca (el llibre, de fet) i convertir-lo en un bloc de tapa dura que cap de debò en una butxaca (12 per 8 cm), en posició horitzontal en comptes de vertical i enquadernada amb un llom articulat que fa que les pàgines, gairebé de paper bíblia, tendeixin a obrir-se en lloc de tancar-se. Ediciones B ha importat aquest format, batejat a Espanya com a Librinos, amb 200.000 exemplars que arriben demà a les llibreries al preu de 9,95 euros. A Holanda, les vendes han arribat als 400.000 exemplars en el primer any.

Una de les editores d'Ediciones B, Marisa Tonezzer, va detectar l'invent a la Fira del Llibre de Torí, i l'editorial s'ha afanyat a convertir Espanya en el primer mercat on es posa a prova aquest invent holandès. «Em va encantar la idea, aparentment tan simple, des del primer moment - explica el director editorial, Ricardo Artola-. Per més que ho expliquis, s'han de tocar per poder entendre que, en realitat, aquest és el verdader llibre de butxaca: cap a la butxaca dels pantalons, el pots aguantar amb una mà en qualsevol lloc, el gest de girar full és fins i tot més natural i, a l'obrir-lo, dues pàgines petites es converteixen en una de sola, amb lletres de cos 9, més gran que molts llibres de butxaca».

UN INVENT HOLANDÈS

3 Aquest nou format va ser una iniciativa de la impremta holandesa Jongbloed, que està especialitzada en bíblies i llibres de salms. Un dels seus directius, Arthur van Keulen, explica que els Librinos (allà Dwarsligger, que vol dirtravessats) estan conquistant Holanda amb una rapidesa inesperada: l'editorial que ha adoptat aquest sistema ha venut en un sol any uns 400.000. «En un any, ja hem publicat 70 títols de tota mena, des de Dan Brown fins a una enciclopèdia mèdica. I acabem de treureGuerra i pau, tot és possible», celebra. La idea original és del director de la impremta, Hugo van Woerden, que es va preguntar com podia donar als llibres un format més còmode, a més de diversificar el negoci. «Els motius de l'èxit són difícils d'explicar, fins que en tens un exemplar a les mans. Llavors, tothom queda convençut», sosté Van Keulen.

LA REACCIÓ DELS LLIBRETERS

Notícies relacionades

L'impressor holandès admet que aquesta mida petita «pot ser un problema a les llibreries, ja que amb prou feines es veuen», però per un altre costat «cada vegada més llibreters hi dediquen un espai específic». A Espanya, Ediciones B els distribuirà amb un expositor. Ricardo Artola apunta que «la primera reacció dels llibreters ha sigut entusiasta, la demanda ha fet que abans de posar-los a la venda ja hàgim fet dues reimpressions, i s'ha passat de 12.000 a 20.000 exemplars per títol». Molts d'ells ja n'han tingut a les mans: Xavier Montserrat, de la secció de literatura de Bertrand, destaca que «es tracta d'un format molt còmode per llegir al tren o l'avió.ELS TÍTOLS

L'èxit del primer llançament fixarà el futur d'aquesta proposta, inclosa la possibilitat que altres segells optin per coeditar els seus títols amb Ediciones B, que té l'exclusiva a Espanya del sistema. Per assegurar el tret, aquesta primera experiència inclou sis títols d'èxit provat:El círculo mágico,de Katherine Neville,El psicoanalista, de John Katzembach,Entrevista con el vampiro,d'Anne Rice,Invierno en Madrid, de C. J. Sansom,Postdata, te quiero, de Cecelia Ahern, i el do de pit,Africanus, de Santiago Posteguillo, un llibre que passat a butxaca es convertiria en un totxo immanejable. Convertit en Librino, passa de 23 per 15 centímetres a 12 per 8, els 1.024 grams del format original es converteixen en 207 i els cinc centímetres de gruix en 2,4. I al mateix temps segueix llegint-se igual de bé al passar de 800 pàgines en paper normal a 1.376 en paper bíblia. La quadratura del cercle.